Araç muayene istasyonları 2.5 yıl rötarla TÜVTURK’ün oldu

Güncelleme Tarihi:

Araç muayene istasyonları 2.5 yıl rötarla TÜVTURK’ün oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yargı süreci nedeniyle bir türlü satışı tamamlanamayan araç muayene istasyonlarını, 2.5 yıl sonra, ihaleyi kazanan Afken-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu’na (TÜVTURK) devretti.

613 milyon 500 bin dolarlık ihale bedelini peşin ödeme kararı ile yüzde 10 indirimden yararlanan grup, 552 milyon 150 bin dolara, 20 yıllığına araç muayene istasyonlarını işletme hakkını elde etti.

İMZALAR ATILDI: ÖİB’den yapılan açıklamaya göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 14 Şubat 2005’te satışını onayladığı, araç muayene istasyonları/hizmetinin özelleştirilmesine ilişkin olarak, I. Ve II. Bölge Araç Muayene İstasyonlarının Yapımı, Bakımı ve İşletilmesi Hizmetlerine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri bugün (15 Ağustos) devredildi. En yüksek teklifi veren Afken-Doğuş-TÜVSÜD Ortak Girişim Grubu’nun kurmuş olduğu TüvTurk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş ile Ulaştırma Bakanlığı Bakanlığı ve ÖİB arasında imzalar atıldı.

PEŞİN ÖDENDİ: İhale bedeli peşin olarak ödendi. Şartname gereği, peşin ödemeye yüzde 10 indirim düzenlemesi bulunduğu için, 613.5 milyon dolarlık ihale bedeli 61 milyon 350 bin dolarlık indirimle 552 milyon 150 bin dolara geldi. Araç muayene istasyonları I ve II. Bölgeleri için ihale 20 Aralık 2004’te yapılmıştı. Türkiye’nin kuzey ve güney olarak ikiye ayrıldığı ve 20 yıllık işletme hakkı verilen ihalede en yüksek teklifi I. Bölge için 300 milyon 250 bin, II. Bölge için 313 milyon 250 bin dolar ile Afken-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu vermişti. İhale 14 Şubat 2005’te onaylanmasına rağmen, ihale iptali için açılan davalar süreci uzattı.

GECİKME NEDENİ: İptal davasından sonra, zaman sınırı olmayan, Danıştay’ın imtiyaz sözleşmesi onay süreci beklendi. İmtiyaz sözleşmesi imzalanması gerektiği ve sözleşme Danıştay oluruna tabi olduğu için süreç ancak 2.5 yılda tamamlanabildi.

227 yeni muayene istasyonu kurulacak

ARAÇ muayene istasyonlarını devralan Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, 227 yeni istasyon kuracağını bildirdi. TÜVTURK’ün Genel Müdürü Nezih Çevik, yaptığı açıklamada, AB standartlarında araç muayenesi gerçekleştirerek Türkiye’deki araç ve trafik güvenliğinin arttırılmasına katkı sağlayacaklarını belirtti. Çevik, projenin başlangıcı ile birlikte 1500’ün üzerinde kişiye iş imkanı yaratacaklarını ifade etti. TÜVTURK’ün açıklamasına göre, grup, 81 il ve 88 ilçe merkezinde 189 sabit ve 38’i de gezici olmak üzere en az 227 adet yeni muayene istasyonunu 18 ay içinde işletime sokacak. TÜVTURK, yola elverişlilik ile üst yapı ve tadilat onay belgelerinin verilişinden de sorumlu olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!