Apple'a karşı savaşacaklar

Güncelleme Tarihi:

Applea karşı savaşacaklar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2011 09:42

Akıllı telefon pazarında Apple'a karşı güçlü bir rakip olmak isteyen Nokia, yazılım devi Microsoft ile dev bir stratejik ortaklık kuruyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor              
Haberin Devamı

   

Nokia, bu ortaklıkla Windows’u akıllı telefonlarının temel işletim sistemi haline getirmek istiyor.   

  

Akıllı telefon pazarında sıkıntılı günler yaşayan Nokia, Windows Phone’nun, dünya genelinde asıl akıllı telefon platformu olacağını ve ABD’li şirket Microsoft ile rakipsiz bir küresel mobil ekosistemi kurmak istediklerini belirtti.

 

Bu güç birliği kararı, Nokia’nın uzun süredir devam ettirmeye çalıştığı, kendi yazılım platformlarını üretme stratejisinden vazgeçtiği anlamına geliyor. Bu karara, şirketin kullanıcılardan farklı nedenlerden dolayı şikayet alan Symbian işletim sisteminin, Apple’ın efsanevi ürünü iPhone ve Google’ın hızla büyüyen işletim sistemi Android platformu karşısında başarısız olması büyük etki etti.

 

Haberin Devamı

Nokia CEO’su Stephen Elop, “Nokia kritik bir dönüm noktasında. Bu aşamada önemli bir değişiklikler kaçınılmaz gibi görünüyor. Bugün, yeni girdiğimiz yolda bu değişimi hızlandırma ve akılı telefon pazarında liderliğe koşma sözü veriyoruz” dedi.

 

Nokia aynı zamanda Symbian işletim sistemini kullanan akıllı telefonları satmaya devam edeceklerini ancak Windows telefonlarını akıllı telefon savaşının temel silahı olarak kullanmak istediklerini açıkladı.   

 

Eski bir Microsoft yöneticisi olan Elop’un açıklaması, CEO’nun Nokia’nın uzun süredir beklenen strateji planlarının hissedarlara sunulmasının ardından geldi. Elop, Nokia’nın Finlandiyalı olmayan ilk üst düzey yönetici olma unvanını da taşıyor.

 

APPLE’DAN BÜYÜK DARBE YEDİ

Nokia’nın hisseleri, Apple’ın teknoloji dünyasında efsane haline gelen iPhone telefonlarını piyasaya sürdüğü 2007 yılından bu yana, üçte iki oranında değer kaybetti.

 

Haberin Devamı

Eleştirmenler, kullanıcıların Apple’ın iOs işletim sistemini, Nokia’nın Symbian sisteminden çok daha fazla sevdiklerini, bu yüzden de Finlandiyalı şirketi, tüketicilerin akıllı telefonlara akın ettiği bir dönemde zor durumda bıraktığını belirtti.

 

Bütün bunlara rağmen, Nokia dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi olmaya devam ediyor. Nokia şu anda cep telefonu satışlarında küresel çapta en yakın rakibi olan Güney Koreli şirket Samsung’u yaklaşık üçe katlamış durumda.

 

Ancak Nokia’nın pazar payı geçen yıl yüzde 36.4’ten, yüzde 28.9’a geriledi.

 

Şu anda bütün dikkatler, Nokia’nın akıllı telefon piyasasındaki sorunlarına odaklanmış olsa da, şirket büyük bir hakimiyete sahip olduğu gelişmekte olan ülkeler tarafından, Çinli rakiplerinden gelen baskılarla baş etmek zorunda kalıyor.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı FT’de “Nokia and Microsoft in smartphone push” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!