Apo için savaşılmaz

Güncelleme Tarihi:

Apo için savaşılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile Suriye arasında arabuluculuğa soyunan Mısır Dışişleri Bakanı Musa, Demirel'e Suriye lideri Esad'ın mesajını getirdi. Esad'ın 'Apo için savaşmaya değmez' mesajını itidalli karşılayan Ankara somut adımlar atılmasını istedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki krizin çözümünde arabuluculuğa soyunan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin ardından, Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa da, Şam yönetiminden ‘yumuşama’ mesajı getirdi.

Şam'ın ‘‘Apo için savaşmaya değmez’’ mesajını getiren Musa'ya, Ankara, ‘‘Atılacak somut adımları görmek ve bu adımların sürdüğünü denetlemek istiyoruz’’ yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Musa'yı havaalanında uğurlarken yaptığı açıklamada, ‘‘Bu mesajı ilgiyle karşıladık. Ancak Suriye ile geçmiş deneyimimiz ihtiyatlı olmamızı gerektirmektedir. Bizim açımızdan uygulama ve uygulamanın devamlılığı önemlidir’’ dedi.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in geçen hafta Ankara'yı ziyaretiyle başlattığı arabulucuk girişimlerini, Kahire'de Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara ile görüşerek sürdüren Musa, dün ‘mekik diplomasisi’nin Ankara ayağında konakladı. Musa, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Suriye'nin ‘‘Krizin çözümünde gerekeni yapacağız’’ mesajını iletti.

KONTROL MEKANİZMASI GEREKLİ

Musa, Suriye'ye Türkiye'nin kaygılarını ayrıntılı olarak ilettiğini de aktardı. Mısır'ın Suriye'ye Türkiye'nin kaygılarının giderilmesi için bir kontrol mekanizmasının kurulmasını önerdiği de öğrenildi.

Mısırlı bakan, Demirel ve Cem ile yaptığı görüşmede, Türk tarafından ‘‘Şam'ın mesajlarını olumlu karşılıyoruz. Ancak, bu iyi niyetin samimi olup olmadığının denetlenmesi gerekir’’ yanıtını aldı. Suriye'nin Türkiye'nin denetleme isteği konusunda Musa, ‘‘Bunu kendilerine ileteceğim’’ dedi.

Çankaya Köşkü'nde bir saat süren ve Cem'in yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır, Müsteşar Yardımcısı Uğur Ziyal, Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Aykut Çetirge ile Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Elmahdi Fathala’nın da katıldığı görüşmenin ardından Demirel ise, Musa'nın Şam'dan getirdiği mesajın ‘‘üzerinde durmaya değer bir cevap’’ olduğunu vurgulamakla yetindi. Demirel, ‘‘Üzerinde hükümet duracaktır’’ dedi.

ANKARA'DAN İHTİYATLI YAKLAŞIM

Türkiye'nin ‘‘denetleme’’ isteğininin açılımını Dışişleri Bakanı Cem, Mısırlı meslektaşını uğurlarken, Esenboğa Havaalanı'nda yaptı. Cem, Musa ile birlikte basına yaptığı açıklamada, ‘‘Suriye'nin yaklaşımını ilgi ile karşılıyoruz ve üzerinde durmaktayız. Suriye ile geçmiş deneyimimiz ihtiyatlı olmamızı gerektirmektedir ve bizim açımızdan uygulama ve uygulamanın devamlılığı önemlidir’’ dedi. Cem, ‘‘Biz bölücü şiddetin ve bu bölücü şiddete verilen desteğin son bulmasını istiyoruz. Bunun son bulduğunu ve bu uygulamaların başladığını ve sürdüğünü görürsek Suriye ile ilişkilerimizi diğer komşularımızla aynı düzeye getirebiliriz’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın Suriye'ye 45 gün süre tanımasına ilişkin bir soruya karşılık Cem, Başbakan'ın sözünü teyit etmesinin yersiz olacağını, bunun dışında ayrıntıya girmesinin de doğru olmadığını kaydetti.

Musa da ‘‘Biz iyi bir misyonla geldik. Cumhurbaşkanı Demirel'e getirdiğim mesajda Türkiye'nin kaygılarına ilişkin Suriye'nin cevabı var. Görüşmeler son derece yapıcı bir hava içinde geçti. Umarım Türk tarafı için verdiğim izahat tatmin edici olur. Bizim umudumuz bu çabanın ortada bulunan zorlukları izole etmekte başarılı olmasıdır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!