Apo için bilgi edinme çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Apo için bilgi edinme çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 14:48

İmralı'da müebbed hapis cezasını çeken terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, Kürt Enstitüsü, Barış Anaları İnisiyatifi, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), GÖÇ-DER’in de aralarında bulunduğu 14 kuruluş, "Başta Adalet Bakanı olmak üzere, konuyla ilgili bütün resmi yetkilileri 31.11.2005 tarihinden bu yana kendisinden hiçbir haber alamadığımız Sayın Öcalan’ın yaşamı ve sağlığıyla ilgili bilgi vermeye çağırıyoruz" diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Asrın Hukuk Bürosu, Özgür Yurttaş Hareketi, Barış ve Demokratik Gözüm Grubu, Referandum Girişim Grubu, YAKAY-DER, TUAD-FED, Kürt Enstitüsü, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Barış Anaları İnisiyatifi, Özgür Halk Dergisi, Azadiya Welat Gazetesi, GÖÇ-DER, MKM, DEM-Genç’in de aralarında bulunduğu 14 kurum ve kuruluş temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısında düzenledi.

Gruplar adına hazırlanan ortak açıklama Abdullah Öcalan’ın avukatı İrfan Dündar tarafından okundu. Dündar, yedi yılı aşkın bir süredir İmralı tek kişilik kapalı cezaevinde tutulan Öcalan üzerinde uygulanan "tecrit" koşullarının, yeni uygulamalarla birlikte her geçen gün daha da ağırlaştırılarak devam ettiğini ifade etti.

Öcalan’a 20 günlük "hücre cezası" verildiğini hatırlatan Dündar, verilen cezanın 11 Ocak tarihinde Gemlik İrtibat Noktası’na giden ailesine askeri yetkililer tarafından iletildiğini kaydetti. Dündar, "İmralı’da geliştirilen bu yeni uygulama, tecrit içinde tecrit, hücre içinde hücre cezası anlamını taşımaktadır. Özellikle 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan düzenlemelerle birlikte, Sayın Öcalan’ın 12 avukatına ’görüşme yasağı’ getirilerek avukat görüşmeleri tümüyle engellenmek istenmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Öcalan’a ilişkin verilen kararı "hukuk dışı" ve "keyfi uygulama" şeklinde değerlendiren Dündar, bu kararın çok ciddi toplumsal gerginliklere ve çatışmalara yol açabilecek bir karar olduğunu özellikle belirtmekte yarar görüyoruz" dedi.
Dündar’ın okuduğu ortak açıklamada, "Öcalan’a yönelik geliştirilen her türlü hukuk dışı uygulama, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve bu kapsamda Kürt sorununu demokratik barışçıl siyasi çözümü için mücadele eden milyonlarca insanımızı çok ciddi biçimde kaygılandırmaktadır. Başta Adalet Bakanı olmak üzere, konuyla ilgili bütün resmi yetkilileri 31.11.2005 tarihinden bu yana kendisinden hiçbir haber alamadığımız Sayın Öcalan’ın yaşamı ve sağlığıyla ilgili bilgi vermeye çağırıyoruz." denildi.

Basın toplantısı sırasında İHD’nin bulunduğu bina ve çevresinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!