Apo: AB, Kürt sorununa müdahale etsin

Güncelleme Tarihi:

Apo: AB, Kürt sorununa müdahale etsin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 1 Eylül'den itibaren ilan ettiği ateşkese yanıt alabilmek için Avrupa Birliği'nden (AB) destek istedi.

AB Dönem Başkanı olan Avusturya Başbakanı Vicktor Klima ile Dışişleri Bakanı Wolfgang Schlussel'in yanısıra çeşitli ülke liderlerine mektup gönderen Öcalan, Kürt sorununa en az Kosova, Bosna ve İrlanda sorunlarına benzer ilgi ve müdahale gösterilmesi gerektiğini savundu. Türkiye'de 14 yılı aşkın süredir yaptıkları terörist eylemleri masum göstermeye çalışan Öcalan, 20 milyon Kürt insanının soykırıma tabi tutulduğu yalanını ortaya attı. Türkiye'nin Kürt sorunu karşısındaki tutumunun PKK'yı teröre ittiği iddiasında bulunan Öcalan, mektubunda şu görüşleri savundu:

Türk devleti, halkımıza, PKK'ya en küçük bir demokratik zemin, küçücük bir varlık hakkı tanımamış, varlığımızı korumak için silahla kendimizi savunmanın dışında hiçbir açılıma izin vermemiştir. Çok basit yasal güvencelere bile yanaşmamış ve bizi terörizmle suçlamaktan geri kalmamıştır.

PKK, bundan önce 2 kez ateşkes ilan etti. 1 Eylül'den itibaren başlattığımız yeni ateşkes kararında Avrupa Parlamentosu çağrılarının önemli etkisi vardır. Kürt sorununa siyasi çözümde ısrarlıyız. İlan ettiğimiz ateşkesler bunun en bariz örnekleridir.

Ateşkes adımımızın bir sürece dönüşebilmesi, Türk tarafından karşılık bulmasına bağlıdır. Hem ateşkesin cevap bulması ve hem de Kürtler ve Türkler açısından bir halklar barışına ulaşmak ve siyasi diyalog, çözüm zemininin gerçekleşmesi için çabanızın ve Türk devleti üzerinde ağırlığınızı hissettirmenizin çok önemli olduğuna inanmaktayım. Bu ateşkesle aynı zamanda sizlerin bize yaptığınız çağrıya da cevap vermiş oluyoruz. Ortak çabamızın olumlu gelişmelere yol açacağı kesindir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!