Apandis gibi bir organa hala ihtiyacımız var mı?

Güncelleme Tarihi:

Apandis gibi bir organa hala ihtiyacımız var mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 16:45

Apandis organına hala ihtiyacımız var mı? Apandisi aldırırsak ne olur? Günümüzde apandis eski fonksiyonları yitirmiş durumdadır. Peki, apandis hala kullanışlı mıdır? İşte, apandis gibi bir organa hala ihtiyacımız var mıdır sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

 Apandis, insan anatomisinde kalın ve ince bağırsakların karşılaştığı noktanın hemen yanında yer alan kese şeklinde bir yapı. Halk dilinde sıklıkla kullanılan apandisit terimi ise bu organda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan bir hastalık. Apandisin orijinal kullanımıyla ilgili spekülasyonlar olsa da, bilim dünyasının büyük bir kısmı, Darwin’in öngördüğü şekilde, bir zamanlar bol yaprak içeren gıdalarımızın işlenmesine yardımcı olduğunu düşünüyor.

Örneğin, sadece bambu yaprağı yedikleri bilinen koalaların apandisi tüm diğer türlerden daha büyük. Bizdeyse artık sindirim organı olarak hiçbir işlev görmese de hala orada. Bu yüzden insan vücudunun gereksiz organlarından biri olarak kabul ediliyor. Özetle apandisinizi aldırsanız dahi yaşamsal açıdan hiçbir şekilde risk altında olmuyorsunuz. Fakat bu durum onun tamamen kullanışsız olduğu anlamına gelmiyor. Mevcut araştırmalar, memelilerde 50 farklı apandis türü olduğunu belgeledi.

Haberin Devamı

Bu da, apandisin farklı memelilerde, farklı şekilde evrim geçirdiği anlamına geliyor. Ve bu durum bir tek şeye işaret ediyor; aslında gerekli olduğuna. Apandis, bağırsak bakterileri konusunda bir çeşit acil durum mekanizması gibi davranıyor. Yapısal özelliğinden dolayı bakteriler bu organın içine normal koşullarda ulaşamıyorlar. Bu tür bağırsak enfeksiyonları ishal yoluyla vücuttan atıldığında, apandisin içindeki yararlı bakteriler bağırsağa ulaşıp, yapısını ve sağlığını tekrar kontrol altına alıyorlar.

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!