AP’den Avrupa’ya irtica alarmı

Güncelleme Tarihi:

AP’den Avrupa’ya irtica alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'da sayıları 9 milyona ulaşan Müslümanların aşırı grupların tehdidi altında bulunduğu, önlem alınmadığı takdirde irtica tehlikesinin yakın gelecekte siyasi savaşa neden olabileceği ileri sürüldü. Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan raporda, Müslümanların Avrupa ile entegrasyonunun sağlanması, Türkiye ve diğer ülkelerden Batı'ya imam getirilmemesi istendi. Ayrıca, Milli Görüş Teşkilatı'nın Avrupa'da güçlendiği kaydedilerek, yakından izlenmesi önerildi.

AP'nin yarın yapılacak yaz dönemi son genel kurulunda, İçişleri Komisyonu'nca hazırlanan ‘İrticai faaliyetler ve Avrupa huzur düzeni üzerinde yarattığı tehdit’ konulu rapor ve karar metni görüşülecek. Amerika'nın Sesi Radyosu'nda ayrıntılı aktarılan raporda, şimdiden önlem alınmadığı takdirde, irticanın ileride Avrupa'da siyasi savaşa dönüşebileceği, oysa tüm dinlerin kin tohumları ekilmesine karşı olduğu vurgulandı. Dünyada hoşgörüsüzlüğe, soykırımlara, cihada yol açan nedenlerin dinlerin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığı bildirilirken, İslami baskının sayıları 9-12 milyon arasındaki Avrupa Müslümanların üzerinde açıkça hissedildiği ifade edildi.

İRTİCA NEDENLERİ

AP İçişleri Komisyonu, irticaya zemin hazırlayan unsurları da şöyle sıraladı:

Avrupa'daki Müslümanlara sosyo-ekonomik perspektif verilmemesi.

Batı medyasında Müslümanların, aşırı uçtakilerle özdeşleştirilmesi.

Müslümanların, Avrupa kültürüne ve refahına katkılarının küçümsenmesi, hatta görmezlikten gelinmesi.

Müslümanların, Avrupa toplumunu tanımayan imamların eline terkedilmesi.

Müslümanların Avrupa'da yaşadıkları ülkede bir cami yapmalarına bile dışarıdan yardım yapılmasına göz yummaları.

Müslümanların sivil haklardan yoksun bırakılması.

NELER YAPILACAK?

Raporun ‘‘İrticayı önlemek için neler yapılmalı?’’ bölümünde, bu tür faaliyetlerin uluslararası bir olgu olduğu gözönünde tutularak Avrupa Birliği'nde mücadele kararlılığının sürdürülmesi ve şu önerilere uyulması istendi:

Mürtecileri, aşırıları ve şiddet yanlılarını Avrupa polisi yakından takip etmeli.

Avrupa, kendi rejimlerini ihraç etmeye kalkışan, Avrupa'daki Müslümanlar üzerinde hükmetmeye çalışan, İslami terörü destekleyen veya hoşgörü gösteren ülkelere karşı tedbirler alınmasında kararlı tutum sergilemeli.

Gerçekçi uyum politikası izlenmeli. Bu politikalar arasında dini azınlıkların istihdam piyasasında yerlerinin pekiştirilmesi, siyasi yaşama katkılarının sağlanması, dini liderleri ile yerel ve ulusal yönetimler arasında yapıcı diyalog kurulmalı.

Dini ibadetlerin önündeki engeller kaldırılmalı, bu konuda AB ülkeleri nezdinde girişimde bulunulmalı, alınacak kararlar topluluk mevzuatına uydurulmalı.

Genç Müslüman beyinler karanlıklardan kurtarılmalı. Okullarda demokrasi dersleri verilmeli. Demokrasi ilkeleri ve hukuk kuralları öğretilen gençler dış baskılara karşı daha dirençli hale gelir.

Avrupa'yı tanımayan imamların buradaki Müslüman topluma dini öğretmeleri yerine; Avrupa'da Avrupa anlayışı ve düzenine saygılı imam yetiştirilmesine önem verilmeli.

Aralarında Milli Görüş Teşkilatı'nın (MGT) da yer aldığı bazı İslami örgütler hoşgörü ve toplum barışı kisvesinde Avrupa'da nüfuzlarını güçlendiriyor. Bunların masum gibi görünen faaliyetleri daha yakından izlenmeli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!