Antik kent aydınlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Antik kent aydınlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 10:36

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti'nde 2010 yılı kazı çalışmaları başladı.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. İsa Kızgut, başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının beşinci yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. İsa Kızgut törende yaptığı konuşmada, bu yılki kazıların 60 kişilik bir ekiple yaklaşık iki ay süreceğini söyledi. Rhodiapolis Antik Kentinde, geride kalan dört yıla bakıldığında başarılı bir kazı çalışması döneminin geçirildiğinin görüldüğünü ifade eden Kızgut, bu çalışmalar neticesinde antik kentin büyük bir bölümünün ortaya çıktığını kaydetti.

“Bu yılki kazılar, geçen yıllarda yarım kalan çalışmalarımızın devamı niteliğinde olacaktır” diyen Kızgut, yeterli kaynak bulunması halinde yeni projeleri de hayata geçireceklerini söyledi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, kazı çalışmalarının başladığı ilk günden bu yana olduğu gibi, kazı çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Antik kent aydınlanıyor

RHODIAPOLIS ANTİK KENTİ

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti, ilçe merkezinden 2,5 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeyinde ve şehri kuşbakışı görebilecek şekilde tepe üzerinde kurulu bir şehir. Tamamı ormanlara kaplı olan antik kent, 2000 yılında çıkan yangınla gün yüzüne çıkmış. Daha sonra yapılan çalışmalar neticesinde ilk olarak 2006 yılında, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığındaki bir ekip tarafından kazı çalışmaları başlatıldı.

1892'de ilk kez Avusturyalı bilim adamlarınca keşfedilen kentin en ünlü siması, 2. yüzyılda da yaşamış ve tüm Likya kentlerine yardım etmiş ünlü yardımsever Opramoas'tır.

Şehirde, tiyatro, hamam, Opramoas anıtı, kilise, nekropoller ve çok sayıda su sarnıcı bulunuyor. Nevzat Çevik tarafından sürdürülen kazılarda agora ve stoa, tiyatro, doğu parados açılmış, sahne binası tamamlanmış, toplantı salonu açılmış, yuvarlak tapınak alanının bir kısmı açılmış, antik kentin güney yapısındaki çalışmalar tamamlanmıştı. Kazılarda 60'tan fazla da sikke bulunmuş, bunlar arasında 13. yüzyılda beylikler döneminden Hamitoğulları'na ait İslami ve gümüş bir sikke de ortaya çıkartılmıştı.

Haberin Devamı

Rhodiapolis Antik Kenti kazıları geçen yıldan itibaren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. İsa Kızgut başkanlığında yürütülüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!