Antalya'da kuduz korkusu

Güncelleme Tarihi:

Antalyada kuduz korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2008 14:53

ANTALYA’nın Kepez ilçesi Gündoğdu Mahallesi’nde 2.5 yaşındaki Emre Ceren'i ısıran köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine bölge karantinaya alındı. Olayın duyulması üzerine kuduz paniği, bölgedeki diğer mahallelere de sıçradı.

Gündoğdu Mahallesi'nde sahipsiz bir köpek, 10 Nisan günü Emre Ceren'i elinden ısırdı. Çocuğa kuduz iğneleri yapılırken köpek de gözetim altına alındı. Köpek gözetim süresi içinde ölünce, prosedür gereği hayvanın başı kesilerek Ankara'daki Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildi. Yapılan incelemede hayvanın kuduz olduğu belirlendi. Bunun üzerine Gündoğdu Mahallesi karantinaya alındı. Kepez Belediyesi de 3285 sayılı Zabıta Yasası uyarınca bölgede itlafa başladı. Gündoğdu Mahalle Muhtarı Muhittin Yalman, olayı doğrularken, bölgede günboyu karantina anonsu yapıldığını söyledi.

BÖLGEYE LEVHALAR ASILACAK

Kepez bölgesinde karantina tedbirleri aldıklarını belirten Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Kepez Belediyesi'nin de o bölgedeki başıboş köpekleri topladığını söyledi. Erçin, karantinada kuduz mikrobu tespit edilen köpeklerin ayrı bölgede tutulacağını belirterek, “O bölgede ve diğer bölgelerdeki başıboş köpeklerle ilgili aşılama çalışması başlattık” dedi. Hastalığın yayılma ihtimaline karşı bütün önlemleri aldıklarını kaydeden Erçin, “Yarından itibaren bölgede kuduz hastalığı olduğunu bildiren levhalar asacağız” dedi. Erçin, bölgeye giriş çıkışların denetim altına alındığını da ekledi.

KUDUZ AŞILARI YAPILIYOR

Emre Ceren'in durumu hakkında bilgi veren anne Deniz Ceren, ısırılma olayının hemen ardından, Emre'ye kuduz aşılarının yapılmaya başlandığını, şu ana kadar riskli bir durum gözlemlenmediğini söyledi. Mahallede dolaşan başıboş köpeklerin toplatılması için Kepez Belediyesi'ne başvuru yaptıklarını dile getiren Deniz Ceren, “Eğer bu konuda önlem alınmazsa belediye hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü başka bir çocuğun aynı durumla karşılaşmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Olay anında Emre Ceren'in yanında olduğunu belirten Rıfat Yaman ise ısırılma vakasının hemen ardından Emre'yi tedavi için sağlık merkezine götürdüklerini, ancak sağlık personelinin olayı önemsemediğini ileri sürdü.

BELEDİYE YETERSİZ KALDI

Mahallede, başıboş köpeklerle ilgili ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Gündoğdu Mahalle Muhtarı Muhittin Yalman, Kepez Belediyesi'nin bu konuda yetersiz kaldığını savunarak, “Sıkıntılarımızı defalarca gündeme getirdik. Fakat hala köpek sorunu çözülemedi. Umarım bu olay tedbirlerin artırılması konusunda uyarıcı olur” diye konuştu.

Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç, dernek yönetiminin 10 Şubat 2008 tarihinde Antalya Valiliği'ne gönderdiği görev ihmali konulu dilekçede, ilk kademe belediyelerinin sokak hayvanları için hayvan bakım evi kurma zorunluluklarına uymadıklarının vurgulandığını belirtti. Güleç, Valiliğin, bu dilekçeyi ilk kademe belediyelerine ilettiği, ancak, ‘Bakımevi yapmak için yerimiz yok’ gibi mazeretlerin öne sürüldüğünü kaydetti. Güleç, dernek olarak, sorumlular hakkında dava açacaklarını da belirtti.

BELEDİYELER GÖREVİNİ YAPMIYOR

Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç, “Kuduz olmak hayvanın suçu değil, bu olay belediyelerin görev ihmalinden kaynaklanıyor. 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu, alt kademe belediyeler dahil bütün yerel yönetimlere geçici bakımevi yaptırma zorunluluğu getiriyor. Bu bakımevlerinde hayvanlar kısırlaştırılıp aşıları yapıldıktan sonra adreslerine bırakılması öngörülüyor” dedi.
Kıraç, kamu görevlilerinin görevlerini ihmal ederek insan sağlığını tehlikeye attığını belirterek, “Kendilerini görev ihmalini konu alan TCK 257'nci madde kapsamında dava edeceğiz” diye konuştu.

Kıraç, bugüne kadar Antalya'da yapılan en az 10 Hayvan Koruma Kurulu toplantısında belediyelerin geçici bakımevi yaptırması için karar alındığını, ancak belediye başkanlarının dikkate almadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!