Annemin lahmacunlarını özledim

Güncelleme Tarihi:

Annemin lahmacunlarını özledim
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 14:00

Kahramanmaraş’taki Alman askeri birliğinde 6 Türk kökenli asker bulunuyor Hepsi ailelerini özlediğini söylüyor. Serhat, “En çok da annemin lahmacunlarını özledim” diyor.

Haberin Devamı

Annemin lahmacunlarını özledim

Kahramanmaraş’ta Patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaret eden Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye’den mutlu döndü. Alman askerlerin Türkiye’de çok mutlu olduklarını gören Savunma Bakanı, Suriye’de iç savaş bitinceye kadar Patriotların Türkiye’yi koruyacağını vurguladı. Kahramanmaraş’taki Alman askeri birliğinde 6 Türk kökenli asker de bulunuyor ve daha çok Alman askerlere tercümanlık görevi yapıyorlar. Soyadlarını kural gereği yazamıyoruz; ama konuştuğum Şahin, Serhat, Furkan ve Fatih dış görevlerini Türkiye’de yapmaktan çok mutlu. “Almanya’yı özlüyor musunuz?” diye soruyorum. Hepsi ailelerini özlediğini söylüyor. Serhat, “En çok da annemin lahmacunlarını özledim” diyor.

Annemin lahmacunlarını özledim
BAKAN BÖYLE GEZDİ

Haberin Devamı

ALMANYA Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Kahramanmaraş’a hakim kartal görünümlü Ahir Dağı eteklerindeyiz. Savunma Bakanı, Patriot Hava Savunma Sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaret ediyor. Biz de gazeteci olarak bakanın gezisini takip ediyoruz. Kahramanmaraş, Nurhak Dağı ile Ahir Dağı arasında, çukurda geniş bir ovada yer alıyor. Nurhak Dağı, Suriye istikametinde. Suriye’den olası bir roket saldırısı Nurhak Dağı tarafından geleceği için Patriot Hava Savunma Sistemi tam karşısındaki Ahir Dağı eteklerinde kurulu. 24 saat harıl harıl çalışan radar karşıdaki Nurhak Dağı’nı gözlüyor. Radarın hemen yanıbaşında uzun askeri araçta Patriot sisteminin beyni, bilgisayar merkezi bulunuyor. Radar, Suriye’den atılan her füzeyi anında bilgisayar merkezine bildiriyor. Burada görevli uzman subaylar füze havalandıktan birkaç saniye içinde nereye düşeceğini monitörlerde görüyor. Füzenin Türkiye’ye yönelmesi halinde anında Patriot sisteminin düğmesine basmak gerekiyor. Her şey saniyelerle ölçülü.

Haberin Devamı

Annemin lahmacunlarını özledim

Bilgisayar merkezindeki komutan hemen karar verme yetkisine sahip. Bu merkezi görmek istiyoruz. Yetkili bir subay, “Girerseniz, sizi geçici olarak gözaltına almak zorunda kalırız” diye esprili bir uyarıyla karşılık veriyor. Bu merkeze uzman subaylardan başkasının girmesi yasak.

ASKERLER ÇOK MUTLU

Patriot birliğinde altısı Türk kökenli 300 civarında Alman askeri görev yapıyor. Kışladaki ziyaret programının ilk maddesi karargahta brifing. Bir yıl önce patriot sistemi buraya konuşlandırıldığı sırada, Alman askeri birliği bazı sorunlar yaşadı. Özellikle sıhhi tesislerin hijyenik olmadığı, askerlere kötü davranıldığı eleştirileri yoğun tartışmalara yol açtı. Gazeteciler brifingte teknik detaydan daha çok bu sorunları merak ediyor. Brifingi veren subay, Kahramanmaraş halkının Alman askerleri bir dost, kendilerinden biri olarak karşıladıklarını, çok sıcak bir misafirperverlik yaşadıklarını anlattı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Biz sivil olarak çarşı iznine çıkıyoruz. Ama çarşıda, pazarda halk bizim Alman askeri olduğumuzu hemen anlıyor. Bizi ağırlamak için can atıyorlar. ‘Siz bizi koruyorsunuz, size teşekkür borçluyuz’ deyip çay, kahve ısmarlıyorlar. Burada çok sert yağmurlar yağıyor ve sel kışlada yollarda derin çukurlar açıyor. Türkiye kısa sürede çok iyi bir altyapı hazırladı. Sıhhi tesislerimiz yenilendi, her yer tertemiz. Koğuşlar üç kişilik, ama iki kişi kalıyor. Türkiye’de mutlu görev yapıyoruz.”

TÜRKİYE’Yİ KORUMAK GÖREVİMİZ

Bu sözler en çok Savunma Bakanı von der Leyen’i sevindiriyor. Sadece Alman askerler değil, Amerikalı ve Hollandalı askerlerle de görüşen bakan, başlangıçtaki sorunlardan artık eser kalmadığını, Türkiye’nin NATO birliğini iyi ağırlamak için büyük çaba sarf ettiğini vurguladı. Ziyaretin sonunda bakana bir Alman gazeteci Patriotların daha ne kadar Türkiye’de kalacağını sordu. von der Leyen, Almanya’nın geçmişte NATO müttefikleri tarafından çok büyük dayanışma gördüğünü, bu dayanışmanın kıymetini çok iyi bildiklerini belirterek, “Suriye’deki iç savaş ne kadar sürer belli değil. Uzun süreceğe benziyor. Tünelin ucu görünmüyor. Suriye’den kimyasal başlıklı bir roketin Türkiye’ye atılma tehlikesi gerçek bir senaryo. Patriotlar bu roketleri Türkiye’ye zarar vermeden yüksekte vurup tahrip etme gücüne sahip” dedi. Bakan von der Leyen bu sözlerle açıkça şunu söyledi: Türkiye bir NATO müttefiki olarak yıllarca bizi korudu. Şimdi sıra bizde. Patriotlar Suriye’de iç savaş bitinceye kadar burada.

Haberin Devamı

Annemin lahmacunlarını özledim

ANNEMİN LAHMACUNLARINI ÖZLEDİM

Kahramanmaraş’taki Alman askeri birliğinde 6 Türk kökenli asker de bulunuyor ve daha çok Alman askerlere tercümanlık görevi yapıyorlar. Şahin komutanları. Soyadlarını yazamıyoruz. Şahin, Serhat, Furkan ve Fatih’le konuşuyorum. Hepsi de dış görevlerini Türkiye’de yapmaktan çok mutlu. “Almanya’yı özlüyor musunuz?” diye soruyorum. Hepsi ailelerini özlediğini söylüyor. Serhat, “En çok da annemin lahmacunlarını özledim” diyor.

HALK SİZİ NASIL GÖRÜYOR?

Alman asker arkadaşlarının onları bir Alman ya da bir Türk gibi mi gördüklerini merak ediyorum. “Alman askeri gibi” diyorlar. “Peki dışarıda, çarşıda Türkler sizi nasıl görüyor?” diyorum. “Onlar da bize Türk diye bakıyorlar” yanıtını alıyorum. “Ya siz, siz kendinizi nasıl görüyorsunuz?” diye soruyorum. “İkisinin ortasında” diyorlar. Almanya’daki Türklerin ortak duygusu bu. Bir yere ait hissetmeye karar verme zorunda olmamak. En büyük zenginlikleri de bu.

Haberin Devamı

Annemin lahmacunlarını özledim

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!