Ankara'da kıl payı Gökçek kazandı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada kıl payı Gökçek kazandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başkent'te FP'li Gökçek ile CHP'li Karayalçın arasındaki üç gündür süren ve sonucu merakla beklenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı Gökçek'in zaferiyle sonuçlandı. Gökçek 541. 515 oyla başkan olurken, Karayalçın 512. 083 oyda kaldı.

Başkent'teki Büyükşehir Belediye Başkanlığı için nefes kesen yarışı dün akşam saatlerinde kılpayı FP'li Melih Gökçek kazandı.

Yapılan itirazlar nedeniyle dün akşama kadar netleşmeyen yarışta Karayalçın, ipi gögüsleyen Gökçek'i, yüzde 1.8 geriden takip etti. Yarışta Gökçek, 541 bin 515 oy alırken, Karayalçın, 512 bin 83 oyla ikinci geldi. Karayalçın'ın kaybetmesinde, DSP adayı Doğan Taşdelen'in 169 bin 490 oy alması temel etkenlerden biri oldu. Gökçek ise kendi partisinin yanısıra MHP, ANAP ve DYP'nin oylarını kendisinde topladı.

Önceki gün sokak sokak süren oy mücadelesi, dün itirazlar nedeniyle sandık mücadelesine dönüştü.

Öğle saatlerinde hem CHP'li Murat Karayalçın hem de FP'li Melih Gökçek'in seçimi kendilerinin kazandığını iddia etmesi, iki parti taraftarlarının arasındaki gerginliğin artmasına neden oldu. Karayalçın, dün sabah erken saatlerde, Keçiören'deki oyların yeniden sayılmasını istedi. Gökçek ise ‘‘Başbakanlık'tan gelen 10 kişinin oylara müdahale ettiğini' ve TRT'yi de ‘solcu yayın yapmakla’’ suçladı.

Genel seçim sonuçlarının hemen hemen kesinlik kazanmasının ardından tüm Türkiye’nin gözü Ankara'ya çevrildi. Gazeteleri ve televizyonları Türkiye'nin dört bir tarafından ve yurtdışından telefon yağmuruna tutan vatandaşlar, Ankara'nın yeni başkanının kim olduğunu öğrenmeye çalıştı.

Karayalçın önceki geceye kadar yarışı önde götürürken, dün sabah Keçiören ve Mamak'taki oyların sayımına devam edilmesiyle dengeler bozuldu.

GAZETECİLERE TEHDİT

FP adayı Gökçek ise dün düzenlediği basın toplantısında, kendisinin 29 bin 249 oy farkla seçimi kazandığını iddia etti. CHP'nin seçim sandıklarında hilelere başvurduğunu savunan Gökçek, ‘‘Ankara'yı 29 bin 249 oy farkla kazandığımı ilan ediyorum. Ancak hileler yapılmasaydı aradaki gerçek fark en az 150 bin olacaktı’’ dedi.

Konuşmasında ‘başta TRT olmak üzere bazı TV istasyonlarının solcu yayınlar yaparak kendilerini geride göstermeye çalıştığını’ iddia eden Gökçek, TRT'yi de toplantıyı izleyen partililerine yuhalattı. Bunun üzerine partililer, gazetecilere hakaret etmeye başladılar. Gökçek'in toplantıyı bitirmesinden sonra ise bazı partililer gazetecilere saldırarak, ‘‘Sizden bunların hesabını soracağız’’ tehditleri savurdular.

CHP: GÖKÇEK YALANCI

CHP Ankara İl Başkanı Levent Gök de Gökçek'in ardından Ankara İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, FP adayının kendisini önde gösterek halkı yanılttığını savundu. Gök, Gökçek'in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Karayalçın'ın başkan olacağını öne sürdü. 1994 seçimlerinde Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ‘Mamak çöplüğünden çıkan oylarla’ kazandığını savunan Gök, geçen seçimlerde Ankaralılar'ın gerekli duyarlılığı göstermediğini söyledi.

BOZKURT MELİH

Basın toplantılarından çıkan FP'liler ve CHP'liler Kızılay'da toplanmaya başladı. Yanyana olan belediye ve CHP binalarının önündeki her iki parti mensupları arasında çatışma olmaması için yoğun güvenlik önlemi alındı. FP'lilerin, ‘Fazilet-MHP omuz omuza’ sloganlarına, CHP önünde bulunanlar ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları ve ‘10.Yıl Marşı’yla karşılık vermeleri üzerine, emniyet kuvvetleri her iki grubu da dağıtmak üzere harekete geçtiler.

CHP Ankara İl Başkanı Gök, il başkanlığı balkonundan partililere seslenirken, ‘‘Belirlenmeyen az bir sandık kaldı. 3 puan farkla öndeyiz. Şimdi lütfen herkes gitsin sandıklara sahip çıksın’’ dedi. Gök'ün bu sözlerinden sonra CHP'liler dağıldılar.

Gökçek ise sürekli MHP'nin simgesi Bozkurt işaretleri yapan gruba, ‘‘Hepinize sesleniyorum. Herkes kendi partisine sağ bir koalisyonun kurulması için baskı yapsın. Burada koalisyonu şimdiden kurduk çok şükür.

Yarın mazbatamı aldıktan sonra tüm sağduyulu insanları konvoy yapmaya davet ediyorum’’ dedi. ‘Bozkurt Melih’ sloganları da atan grup, daha sonra uyarılar üzerine, Melih ‘Gökçek nerede biz oradayız’ sloganlarıyla dağıldı.

Kesin sonuç

Toplam Sandık ............... 9771

Toplam Seçmen .............. 1958755

Açılan Sandık ................ 9771

Kullanılan Oy ................. 1720357

Geçerli Oy ....................... 1602528

Katılım Oranı ................. % 87.83

Parti Adı Oy Yüzde

FP...................... 541515 33.791

CHP .................. 512083 31.955

MHP ................ 189400 11.819

DSP ................ 169490 10.576

ANAP ............... 106541 6.648

DYP ................ 42129 2.629

HADEP ............. 9631 0.601



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!