Ankara-Lüksemburg arasında yoğun diplomasi trafiği

Güncelleme Tarihi:

Ankara-Lüksemburg arasında yoğun diplomasi trafiği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 00:00

Türkiye ile AB arasında üç yıl aradan sonra yeni bir müzakere başlığının açılıp açılmayacağına, AB’nin bugün Lüksemburg’daki Genel İşler Konseyi’nde karar verilmesi beklenirken, Ankara ile AB arasında yoğun bir telefon diplomasi trafiği yaşandı. Başbakan Erdoğan ise Ankara'da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'la bir araya geldi. Jagland'ın Gezi olaylarıyla ilgili açıklamaları AB Bakanı Egemen Bağış'ın tepkisine neden olmuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, 22 numaralı “Bölgesel Politikalar” isimli müzakere başlığının açılıp açılmamasında kilit rol oynayacak Almanya’nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bir görüşme daha yaptı.

Davutoğlu ayrıca Hollanda ve İsveç dışişleri bakanlarıyla da görüştü. AB’nin dış politikadan sorumlu yüksek komiseri Catherine Ashton ile genişlemeden sorumlu yüksek komiseri Stefan Füle de Davutoğlu’nun görüştüğü diğer isimler oldu.

Diplomatik kaynaklar, bu görüşmeler sonrası, bugünkü Hürriyet’te yer aldığı gibi Türkiye ile yeni bir müzakere başlığının açılacağına dair AB’den bir beyan beklendiğini ancak müzakerenin resmen başladığına dair hükümetlerarası konferansın 22 Eylül’de Almanya’daki seçimler ve Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporunun yayınlanmasından sonra Ekim ayında başlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN-JAGLAND GÖRÜŞMESİ

Ankara'da ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ı kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Jagland'ın geçtiğimiz hafta Gezi olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamalar Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış'ın tepkisine neden olmuştu.

Jagland, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile çok olumlu görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden biri olduğunu hatırlatan Jagland, görüşmelerde Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin de ele alındığını kaydetti.
    
Başbakan Erdoğan'la Türkiye ve Avrupa Konseyinin çalışmalarının nasıl daha güçlü devam ettirilebileceği konusunu da görüştüklerini ifade eden Jagland, "Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde, özellikle de üyelik müzakerelerinde yeni fasıllarının açılmasında önemli bir rolü, konumu olabilir, yardımcı olabilir. Hem Avrupa için hem de Türkiye için bu üyelik sürecinin, müzakere sürecinin devam etmesi hayatidir" dedi.
    
Jagland, Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin hayati önemi bulunduğunu vurgulayarak, Avrupa Konseyinin özgün konumunun altını çizdiğini söyledi.
    
Görüşmede İçişleri Bakanı Muammer Güler ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.
    
Jagland, Başbakan Erdoğan ile görüşme öncesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile de bir araya geldi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!