Anıt ağaç özgürlüğüne kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Anıt ağaç özgürlüğüne kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 11:25

ÇANAKKALE’de İskele Meydanı düzenleme çalışmaları kapsamında büfe ve kafeteryalar yerle bir edilirken, bir asır önce dikildiği tahmin edilen ve 2004 yılında tescillenerek koruma altına alınan manolya ağacı yerinde kalmayı başardı.

Haberin Devamı

Çanakkale Belediyesi’nin İskele Meydanı’nı yeniden düzenleme çalışmaları, büfe ve kafeteryaların yıkılmasıyla start aldı. Belediye ekipleri, bölgedeki yapıları yıktıktan sonra iki palmiye ağacını da kökünden sökerek başka alana taşıdı. Gözler manolya ağacına çevrilmişti ki yüreklere su serpen açıklama belediyeden geldi. Bölgede bulunan ve yaşı bir asra yakın olduğu belirtilen manolya ağacının (Magnolia grandflora), Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Kasım 2004 tarih ve 440 sayılı kararı ile ’Anıt ağaç’ olarak tescillendiği ve koruma altına alındığı açıklandı. Böylece, şimdilik sadece tuvaletlerin kaldığı alanda bir de manolya ağacı ayakta kalmayı başarmış oldu.

İskele Meydanı’nın inşaat başlayana kadar açık otopark olarak kullanılacağını kaydeden Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, manolya ağacını kesmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Bu nedenle, İskele Meydanı için düşündükleri 3 katlı yeni ’Çanakkale Evi’ projesinde anıt ağacın yerinin ayrıldığını belirten Başkan Gökhan şunları kaydetti:

"Modern bir görünüme kavuşturulacak olan İskele Meydanı, sadece transit geçiş yapanların değil, aynı zamanda kentte yaşayanların da istifade edeceği bir alan haline gelecek. ’Çanakkale Evi’ projesi içinde fast food satan yerler ve işyerleri olacak. Korumu Kurulu tarafından tescillenmiş olan manolya ağacıda projenin içinde yer alacak. Manolyaya kimse el süremez, sürenin eli yanar. Ayrıca yeni proje sayesinde manolyayı özgürlüğüne kavuşturduk. Etrafına dikkat ederseniz duvar izleri var. Büfeler yıkılınca gördüm ve çok üzüldüm. Arada bir yerde sıkışıp kalmıştı. Şimdi o bölgede bir tek manolya ağacı kaldı. İhtişamlı görüntüsüyle de çok güzel görünüyor. Hatta çizilen projeyi Koruma Kurulu’nun önerisiyle değiştirdik. Çünkü Kurul, ’Manolya’nın bulunduğu alan daha açıkta kalsın’ dedi. Sırf bu yüzden biz de orada iki dükkan kaybettik. Ama bu ihtişamlı, güzel ağaç için değerdi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!