Anayol'un kuruluşunun gerçek öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Anayolun kuruluşunun gerçek öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2002 09:09

Mustafa Kalemli, Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan ve yarın piyasada olacak "Kalemli'nin Kaleminden" adlı anı kitabında yakın tarihin birçok siyasi olayına ışık tutuyor. Bunlardan biri de ANAP-RP koalisyonunun son anda engellenerek, ANAYOL hükümetinin kuruluşunun öyküsü...

RP-ANAP koalisyonunu Karadayı engelledi


1995 seçimleri yapılmış ve üçüncü partiyiz. En çok milletvekiline sahip olan RP'nin hükümeti tek başına kuramayacağı görülüyor. (...)

Mesut Yılmaz, RP lideri Necmettin Erbakan ile koalisyon pazarlıklarına başlıyor. Bu konuşmalarda hayli mesafe alınıyor (...)

Mesut Yılmaz'ı telefonla aradım. (...) ‘‘Mesut bey, siz gerçekten Erbakan'la bu hükümeti kuracak mısınız?’’ Cevabı çok enteresandır:

‘‘Yahu Kalemli, benim onlarla koalisyon kurmak istediğime inanıyor musun? Ama ne yapayım, başka çare kalmadı. DYP zorluk çıkarıyor.’’

(...) Daha önceden aramızda çok samimi ve güvene dayanan bir diyalog bulunan DYP Şanlıurfa milletvekili Necmettin Cevheri
'yi aradım. O gün akşam üzeri saat 18.00'den gece 23.00'e kadar Necmettin bey ile konuştuk. O geceki konuşmalar, her iki genel başkana da devamlı aktarıldı, belli bir noktaya gelindi. Son durumu Mesut beye aktardığımda, ‘‘Siz hükümeti kurmuşsunuz, çok teşekkür ederim’’ şeklinde rahatlamış bir ruh haleti içinde bana iltifat etti. (...)

Ertesi sabah ben Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne terörle mücadelede yaralanmış, sakat kalmış er ve subayları ziyarete gittim. Ziyaretin tam ortasında bir subay gelerek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İ. Hakkı Karadayı'nın benimle görüşmek istediğini söyledi.

Biraz sonra komutanın odasından Karadayı paşayı bağladıklarında, paşa o her zamanki nazik üslubu içinde ama çok kararlı bir ifadeyle şöyle dedi:

‘‘Sayın başkan, bu RP-ANAP koalisyonu kurulursa hiç hoşa gitmeyen hadiseler olur. Meclis başkanı olarak lütfen üstünüze düşeni yapınız.’’

(...) Biraz sonra eve geldiğimde Karadayı Paşa tekrar aradı ve ‘‘Sayın Başkan, ben üstüme düşeni bizzat yerine getirdim, şu anda Ankara'dan ayrılıp tatil için Bursa'ya gidiyorum. Bundan sonrası size kaldı’’ deyip telefonda iyi bayram dileklerini ifade etti ve konuşmayı noktaladı.

Bu gelişmeleri de, akşamki konuşmalara ilave olarak Mesut beye telefonla aktardım. Aradan çok kısa bir süre geçti, Mesut bey tekrar aradı. Tansu hanımın benimle mutlaka görüşmek istediğini söyledi.

Tansu Çiller'i Başbakanlık Konutunda ziyaret ettim. Başbakan Çiller, (...) biraz önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın geldiğini anlattı. Sözlerinden ve anlatım tarzından benzer bir konuşmanın yapıldığını çıkarmak zor değildi. İşte ondan sonra Yalım bey ile Taşar bayram tatili boyunca detayları iki lider arasında getirip götürdüler ve kendi ifadeleriyle, koalisyonun mimarları olarak siyasi tarihte yerlerini aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!