Anayasa’ya hızlı takvim

Güncelleme Tarihi:

Anayasa’ya hızlı takvim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

Anayasa Mahkemesi’nin askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasal düzenlemeyi iptal etmesinin ardından AK Parti, mini Anayasa değişikliği paketini hızlandıracak.

Pakette, parti kapatmaların zorlaştırılması ve askerlerin sivil makemede yargılanmasının Anayasa’nın 145’nci maddesine taşınması ‘olmazsa olmaz’ maddeleri oluşturacak. Parti, siyasi kulislerde yoğun konuşulan olası bir kapatma davasına dönük önlem alacak. Askerlerin, darbe ve çete suçlarının sivil mahkemelerde görülmesini sürdürmek ve Anayasa Mahkemesi’nin veto gerekçesini ortadan kaldırmak için de gerekli düzenleme yapılacak.

Uzlaşma olmazsa Mayıs’ta referandum

Paketin, TBMM’de kabul edilmesi için muhalefetle uzlaşma aranacak. Bunun için taslakta yer alması muhalefeti rahatsız eden Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısının değiştirilmesinden vazgeçilebilecek. Uzlaşma umudu doğarsa, CHP’nin istediği dokunulmazlıkların sınırlandırılması da pazarlık konusu yapılacak. Uzlaşma sağlanmazsa paket, mayıs ayında referanduma götürülecek.

Referandum paketi vatandaşa yönelik

Şimdilik karar verilen diğer 3 madde, paketin referanduma gitmesi durumunda vatandaşı ilgilendiren unsurlardan oluşacak. Memurlara toplu sözleşme hakkı ile ‘İnsan onurunun korunması’ düzenlemesi Anayasa’ya taşınacak. Ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu da anayasaya girecek. AK Parti’nin hukukçularının üzerinde çalıştığı ‘dar kapsamlı’ Anayasa değişikliği taslağı, referandum süresini 60 güne düşüren düzenlemenin yasalaşmasının ardından TBMM gündemine getirilecek. TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen referandum teklifinin şubat ayı içinde yasalaşması planlanıyor.

Meclis’te geçmesi için 367 oy şart

Anayasa’nın 175. maddesine göre, anayasanın referanduma gitmeden değiştirilebilmesi için 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Değişikliğin 330-367 aralığında bir oyla kabulü halinde ise referandum zorunlu oluyor. 337 milletvekili bulunan AK Parti’nin referanduma gitmeden anayasayı değiştirmek için 30 milletvekilinden destek alması gerekiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, yeni Anayasa için taslak çalışma yapıldığını anımsatarak, “Ayrıca kısmi değişiklikler içeren beş ayrı çalışma yaptık. Önümüzdeki günlerde kısmi Anayasa değişikliği içeren önerilerimizi kamuoyunun tartışmasına açabiliriz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!