Anayasa masasından KCK’ya

Güncelleme Tarihi:

Anayasa masasından KCK’ya
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 01:01

İstanbul merkezli KCK operasyonunda BDP’nin Anayasa Hazırlık Komisyonu’nun üyesi, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Emine Büşra Ersanlı da gözaltına alındı.

Haberin Devamı

PKK terör örgütünün Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) ilişkin soruşturmnın İstanbul ayağında 46 kişi gözaltına alındı. BDP’nin Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda yer alan Parti Meclisi üyesi, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı da soruşturma kapsamında Datça’da gözaltına alındı. 6 aydır süren soruşturmanın ilk dalgasında KCK’da PKK elebaşı Murat Karayılan’dan sonra gelen 3 kişilik ‘KCK Yürütme Kurulu’nun üyesi olduğu iddia edilen Kudbettin Yazbaş’ın da bulunduğu 95 kişi tutuklanmıştı. Aramalarda ‘KCK Anayasası’, ‘KCK mahkemeleri’, ‘KCK Yürütme Kurulu’ gibi belgelerin yazılı olduğu çok sayıda doküman ele geçirilmişti. Belgelerde KCK’nın İstanbul’u 3’e böldüğü tespit edilmişti.  m PKK’nın kent yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) operasyonu kapsamında geçtiğimiz günlerde gözaltına alındıktan sonra serbest kalan BDP’li Nusaybin Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Doğan, Mardin Cumhuriyet Savcısı’nın karara itiraz etmesi üzerine önceki gece yeniden gözaltına alındı. Doğan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Şanlıurfa ve ilçelerindeki operasyonda da, 4 Nisan günü gerçekleştirilen PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamalarına katılıp terör örgütü propagandası yaptığı saptanan 24 kişi gözaltına alındı. 

Bu koşulda tartışmak imkânsız hale geliyor

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP’nin anayasa  hazırlık komisyonunda yer alan Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın Datça’daki evinde gözaltına alınmasına tepki göstererek, Meclis Uzlaşma Komisyonu’na dönük “boykot” uyarısında bulundu. Demirtaş dün yaptığı açıklamada şu görüşleri kaydetti: “KCK operasyonları adı altında Başbakan’ın hedef göstermesi nedeniyle gözaltılar sürüyor. Sayın Ersanlı genel merkezimizdeki anayasa  hazırlık komisyonu üyemiz. Türkiye’nin yeni anayasasını yapma sürecinde aktif rol üstlenmiş akademisyenlerden birisi. Bu koşulların demokratik olduğunu ifade ediyorlar ve bizim komisyon üyemiz gözaltına alınıyor. Bu hukuksuzluğa, ciddiyetsizliğe, ahlaksızlığa artık ‘dur’ diyoruz. Biz hükümetin hukuku değil evrensel hukuk işlesin diyoruz. Bu süreç işlerse kimse Türkiye’de sağlıklı bir anayasa  sürecinin yürüdüğünden veya yürüyebileceğinden söz edemez. Bu koşullarda anayasayı tartışmak giderek imkansız hale geliyor. Çok kritik olan mesele anayasa  çalışmalarını doğrudan etkileyecektir. Bu tutuklamalar, gözaltılar böyle devam ederse BDP olarak anayasa  çalışmasına verebileceğimiz parti kadromuz kalmamış olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!