Anayasa Mahkemesi üyelerinin sağlık harcamaları vekil harcamalarıyla aynı

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi üyelerinin sağlık harcamaları vekil harcamalarıyla aynı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 12:10

Anayasa Mahkemesi üyelerine sınırsız sağlık harcama yetkisi getiren düzenlemeden vazgeçilerek, üyelerin sağlık harcamaları milletvekillerinin tabi olduğu hükümler ve esaslara dayandırıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu Başkanlığında toplanarak, Genel Kurul’da, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen yasa tasarısının “sağlık işleri” başlıklı 71. Maddesini müzakere etmek üzere toplandı.

Komisyon toplantısında; muhalefet partili milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi üyelerine sınırsız sağlık harcamaları getirildiği iddialarını yinelediler.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık harcamalarının eşitlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

'SİYASİ RÜŞVET GETİRİLİYOR'

Getirilen düzenleme ile Anayasa Mahkemesi üyelerine kimseye nasip olmayan bir hak tanındığını öne süren Gök, “Anayasa Mahkemesi üyelerine siyasi rüşvet getiriliyor. Bu düzenleme ile olağanüstü ayrıcalıklar tanınıyor. Diğer yargı üyelerine verilmeyen ayrıcalıklar Anayasa Mahkemesi üyelerine veriliyor. Niye; Hükümet, yargıya, milletvekillerine vermediği hakları Anayasa Mahkemelerine veriyor. Hükümet Anayasa Mahkemesi üyelerine siyasi rüşvet veriyor” dedi.

Gök’ün sözlerine yanıt veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Bu yasal düzenlemeye karşı çıkan muhalefetin talepleri üzerine bu maddeyi komisyona çektik. Böyle bir niyette olsaydık komisyona çekmezdik” sözleriyle karşılık verdi.

Çiçek, rüşvetin tanımını yaparak, “Kirli bir kelimenin önüne ne koyarsanız koyun, onu hafifletmez. Burada yapılan hiçbir düzenleme siyasi rüşvet değildir. Rüşvet kelimesi çok ağır bir yaklaşımdır” diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik’de söz konusu düzenlemenin aynı kalması durumunda yeni bir sağlık ünitesi yaratılacağını ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin üzerinde bir “ur” kalacağını söyledi.

Çelik, “Yargı mensupları bu düzenlemeden oldukça rahatsız. Anayasa Mahkemesi üyelerine ayrı bir sağlık statüsü getiriliyor” dedi.

Konuşmaların ardından, muhalefetin istediği yönde AK Parti’nin verdiği önerge kabul edildi.

Kabul edilen önerge çerçevesinde; 71. Maddenin “Diğer kanunlardaki sınırlamalar dikkate alınmaksızın” cümlesi çıkarılarak, “Başkan ve üyeler ile bunların emeklileri ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık giderleri, TBMM üyelerinin tabi olduğu hükümler ve esaslar çerçevesinde Mahkeme bütçesinde ödenir” şeklinde düzenlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!