Anayasa Konseyi’nden Le Pen’e ret

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Konseyi’nden Le Pen’e ret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00

Fransa’da inkar yasası hakkındaki kararı merakla beklenen Anayasa Konseyi, aşırı sağcı parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için 500 seçilmişin imzasını alma şartı gerektiren anayasa düzenlemesine ilişkin itirazını reddetti.

Le Pen, imzaların kamuya açıklanması uygulanmasının kaldırılmasını, böylece isimleri açıklanmayan belediye başkanlarının daha özgürce imza verebilmesinin sağlanmasını istemişti. Ancak geçtiğimiz hafta Le Pen’i dinledikten sonra başvuruyu inceleyen Anayasa Konseyi, “açık imza” ilkesinin devam etmesine karar verdi. Fransa’da 1962 yılında yürürlüğe giren yasa, cumhurbaşkanı adayı olup yarışlara katılabilmek için en az 500 seçilmişin imzasını gerekli kılıyor.
Öte yandan ilk turu 22 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sağ siyasetçiler arasında “helal et” kavgası başladı. Le Pen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi eleştirerek, “(Paris’i de kapsayan) Ile de France bölgesinde artık tüm etler helal. Tüketici bundan habersiz, bu gerçek bir aldatmaca ve hükümet aylardır bundan haberdar” demişti. Sarkozy ise dün Le Pen’e Paris metrolitan bölgesinin ana gıda tedarikçisi olan Rungis haline giderek yanıt verdi. Sarkozy, “Burada tartışmalı bir durum yok. Her yıl Paris bölgesinde 200 bin ton et tüketiyoruz. Bunun sadece yüzde 2.5’i helal” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!