Anasını bile dolandırmış

Güncelleme Tarihi:

Anasını bile dolandırmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

TV'lerden naklen yayınlanan rehine olayı ile Türkiye'yi ayağa kaldıran işadamı Mustafa Burhan'ın foyası ortaya çıkıyor. Dolandırıldığını iddia eden Burhan'ın, mahalle bakkalından, Denizli'de oturan annesine kadar çok sayıda kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı.

İzmir'de biri televizyon muhabiri 3 kişiyi bürosunda rehin alarak, televizyonlardan canlı yayınlanan 6.5 saatlik eylemiyle Türkiye'yi ayağa kaldıran batık işadamı Mustafa Burhan'ın, piyasada çok sayıda kişinin yanı sıra, oturduğu semteki bakkalı, hatta Denizli'de oturan ailesini ve öz annesini bile dolandırdığı ortaya çıktı. hha muhabiri, dolandırıldığını ileri sürerek önceki akşamki rehine eylemini gerçekleştiren Mustafa Burhan'ın Denizli'deki ailesiyle görüştü. Kentin İstiklál Caddesi 1048 Sokak'taki evinde bulduğumuz anne Nermin Burhan, oğlu Mustafa Burhan'ın kendilerini dolandırarak İzmir'de iş hayatına atıldığını söyledi. Oğlu için ‘‘İyi bir insan denemeyeceğini’’ söyleyen Nermin Burhan, ‘‘Ben hacca gitmiş bir kadınım. Oğlum bile olsa kötülerin cezalandırılmasını isterim’’ dedi. Oğlu Mustafa'nın fırtınalı bir yaşamı olduğunu belirten Nermin Burhan, bunun nedenlerini anlatı. Anna Burhan, ‘‘Mustafa, 1990 yılında, Denizli'nin tanınmış ailelerinden Turgut Ercan'ın kızı Ayşe Ercan ile evlenince değişti. Daha çok para kazanma hırsıyla çevresine saldırmaya başladı. İzmir'de tefecilik yaptığını duydum. Aile bireylerinin hiç biri Mustafa ile görüşmüyor’’ dedi. Beş çocuk annesi Nermin Burhan, oğlu Mustafa'nın, 1992 yılında kendisini nasıl dolandırdığını anlatırken şöyle dedi:

CENAZEME BİLE GELMESİN

‘‘Önce bizi dolandırdı. Paraya ihtiyacı olduğunu, iş kuracağını söyledi. Dünürüm Turgut Ercan da aracı oldu. Neyimiz varsa sattık. Oğlumun evine o günün parasıyla ellerimle 176 milyon lirayı götürdüm. Parayı gelinim Ayşe'ye verdim. Yetmedi, eşim İsmail Hakkı Burhan'a ait üç daire ve bir de dükkánımızı sattık, parasını verdik. Geri ödemedi. Evlat dedik affettik. Üç yıl önce de Buharkent yakınlarındaki değerli bir arazimi satışa çıkardım. Mustafa talip oldu. 4 milyar lira istedim. Ağza alınmayacak hakaretler etti. Çok üzüldüm. Elimizde sadece oturduğumuz dairemiz kaldı. Hemen diğer dört çocuğumu ve damatlarımı çağırarak vasiyette bulundum. ‘Ben ölürsem Mustafa benim cenazeme gelmesin' dedim. Mustafa ile o yıldan bu yana görüşmüyoruz. Diğer evlatlarım çok iyi insan ama Mustafa'nın yüzünden onların da işleri iyi gitmedi. Diğer çocuklarımdan duyduğuma göre Mustafa'nın Denizli'de Duatepe kardeşlerden 50 milyar lira alacağı varmış.’’

Babası görünce fenalaştı

Oğlu Mustafa Burhan'ın İzmir'de 3 kişiyi rehin aldığı olayı televizyondan izlediklerini söyleyen anne Nermin Burhan, o dehşet saatlerini şöyle: ‘‘Oğlum Mithat, Mustafa'nın bir çılgınlık yapmaması için Kanal D'yi aradı ve kardeşiyle konuştu. Eşim İsmail Hakkı, yüksek tansiyon hastası olduğu için fenalaştı. Doktor damadım Kadri Ünsal eşimi kontrol altında tuttu ve televizyon izlettirmedi. Ben Mustafa'yı görünce ağlamaya başladım. Çok değişmiş. 3 yıl önce gördüğümde çok güzeldi. Şimdi yıpranmış, çökmüş. Denizli'de 8 yıl önce işlenen cinayet de bu olay yüzünden yeniden gündeme geldi. Oğlum Mithat ve ailesi üzüldü. Mustafa hálá ailesine zarar vermeye devam ediyor’’ dedi.

Kendisi de kaçırılmış

Denizli'den 7 yıl önce ayrılıp, İzmir'e yerleşen Mustafa Burhan'ın, 1997 yılı şubat ayında Denizli'ye gittiğinde kaçırıldığı ortaya çıktı. Polisteki kayıtlara göre Mustafa Burhan, Denizli Lise Caddesi'nde 34 KHB 99 plakalı Mercedes otomobiliyle giderken, yolunu kesen Erkan Uzunbay, Serkan Uzunbay, Kadir Yıldız ve Tolga Gören tarafından kaçırıldı ve Karahayıt Beldesi'ne götürüldü. Burhan'ı, kestiği çeki ödemediği için kaçıran sanıklar yakalandı, polisin yaptığı operasyonla yakalandı ve Mustafa Burhan kurtarıldı.

Dosyası kabarık

Batık işadamı Mustafa Burhan'ın suç dosyası bir hayli kalabalık. Zehir içerek intihar etmek istediği iddia edilen Burhan, Denizli'de 1991 yılında kardeşi Mithat Burhan'la birlikte Ali Hisarlıoğlu'nu öldürmek, Celal Narin'i yaralamak suçundan tutuklandı. Mustafa Burhan 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra delil yetirsizliğinden tahliye edildi. Mithat Burhan ise 2 yıl 6 ay cezaevinde yattı. Mustafa Burhan'ın İzmir'deki suç dosyalarında şunlar var:

1995 yılında adam dövme ve yaralama suçundan savcılığa sevkedildi, takipsizlik verildi.

1996 yılında Rıza Ertan'ın şikayeti üzerine İzmir 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında tefecilik suçundan dava açıldı. 96/922 esas numaralı dava sürüyor.

1997 yılında bir arkadaşıyla buluntu çek kullanmak suçundan 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hırsızlık suçlamasıyla açılan davadan beraat etti.

1998 yılında telefonla rahatsızlık vermekle suçlandı, savcılıktaki ifadesinden sonra takipsizlik kararı verildi.

1999 yılında Mehmet Deniz Esen'e 125 milyon liralık karşılıksız çek vermek suçundan hakkında İzmir 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 99/4795 hazırlık numarasıyla açılan dava sürüyor.

1999/31539 hazırlık numarasıyla açılan soruşturmada sahtecilikle suçlanıyor. Dosya Savcı Orhan Albayrak'ta.

1999 yılında yedieminlik görevini ihmalle suçlanıyor. 1999/42303 hazırlık numaralı dosya Savcı İsmet Üstünel'de.

1999 yılında kendisini zehirleyerek intihara teşebbüsten takipsizlik verildi.

Şirketinin belgesi yok

Alsancak'taki Girithan İşmerkezi'nin ikinci katındaki 3 yıl önce faaliyete başlayan Çağdaş Finans Factoring Şirketi'nin borsadaki aracı kurum işlerine bakan Mustafa Burhan'ın Hazine'den alması geren izin belgesinin olmadığı ortaya çıktı. Kaçak olarak çalıştığı anlaşılan şirketin, tüm işlemlerinin iki yıl önce defterdarlıktan gelen hesap uzmanlarınca gözden geçirildiği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gönderilen ihbarda Mustafa Burhan'ın tefecilik yaptığı, kara para akladığı yolunda gelen bilgiler doğrultusunda 20 gün önce talimatla harekete geçen Mali Polis soruşturma başlattı. Burhan'ın daha çok yurtdışında Türk cumhuriyetlerinde kurduğu bağlantılar aracılığıyla kara para akladığı ileri sürüldü. Şirtekin tüm ilişkileri takibe alınırken, bankalarla olan para trafiği soruldu. Cevap beklendiği sırada rehine olayı patlak verdi. Bankalardan yüklü miktarlarda kredi çektiği belirlenen Burhan'ın piyasadan düşük faizle para alıp, yüksek faizle vererek tefecilik yaptığı ileri sürüldü. Burhan'ın iş ilişkilerinin daha çok Denizli ve İstanbul'la olduğunu belirleyen Mali Şube dedektifleri, bu illerden de yardım istedi. Mustafa Burhan'ın, polista Asayiş Şube'den sonra Mali Şube'de de sorgulanacağı belirtildi.

Kurşunlatan protokol...

Mustafa Burhan ile ayağından vurduğu Poyraz Pusatlı ve ortakları arasında imzalanan protokol ele geçirildi. Kurşunlamanın nedeni gösterilen bu protokol, alacaklı gösterilen Burmar A.Ş. adına Mustafa Burhan ile borçlu gösterilen Egem A.Ş. ortakları Poyraz Pusatçı, kardeşi Bora Pusatçı ve Oktay Semerci'nin imzalarını taşıyor. 29 Eylül günü imzalanan protokola göre Mustafa Burhan'ın, Urla Zeytinalan'daki lüks villasını 30 milyar liraya Genpa A.Ş.'ye ipotek göstererek karşılığında alacağı 20 milyar liralık cep telefonunu Pusatlı kardeşlerle, Oktay Semerci'ye vermesi, onların da telefonları spot piyasada satıp parasını Burhan'a ödemesi öngörülüyor. Polis tarafından ifadesi alınan Mustafa Burhan'ın eşi Ayşe Burhan, kocasının ticari ilişkilerini bilmediğini, ancak 25 günden beri yoğun stres yaşadığını, ruhsal durumunun iyi olmadığını söyledi. Ayşe Burhan, eşinin silahla yaraladığı Poyraz Pusatlı'nın şirketi Egem A.Ş.'ye nakit verdiği 16 milyar 500 milyon lirayı geri alamadığını, İstanbul'dan getirdiği 20 milyar lira değerinde cep telefonlarını da bu şirkete verdiği halde karşılığını tahsil edemeyince rehine olayını gerçekleştirdiğini ileri sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!