Anadol konuştu, Avrupalılar anlamadı

Güncelleme Tarihi:

Anadol konuştu, Avrupalılar anlamadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 15:07

CHP'li Kemal Anadol, katıldığı bir konferansta konuştu. AB'den gelen yetkililer Anadol'un konuşmasının tek kelimesini anlamadı çünkü, simültane tercüme yapılmadı.

Haberin Devamı

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) düzenlenen 4’üncü Uluslararası Dünya Ekolojik Koruma Kongresi’nin açılışında konuşan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AB ülkelerinin Tuna nehri yoluyla Karadeniz’i adeta bir ölü deniz haline getirdiğini vurgulayarak, “Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin iç siyasal ve politik sorunlarına gösterdikleri ilginin yarısını, Türkiye’nin muhatap olduğu çevre sorunlarına göstersinler” dedi. Türk katılımcıların ilgiyle izlediği konuşma salonda simültane çeviri olmaması nedeniyle Avrupa Birliği’nden gelen yetkililer ve akademisyenler tarafından anlaşılamadı. Konuşmacılar simültane çeviri olmamasına serzenişte bulunurken, Avrupa’dan gelen bilim adamlarının ve yetkililerin konuşmaları da Türkçe’ye çevrilmedi.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İNTEN Synergy ve AB Çevre Direktörlüğü tarafından düzenlenen 4’üncü Uluslararası Dünya Ekolojik Koruma Kongresi, KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’nde başladı. Sadece konuşmacıların katıldığı ve salonun büyük bölümünün boş kaldığı kongrenin açılışına, programda konuşma yapacakları belirtilen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Trabzon Valisi Nuri Okutan ve KTÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özen başka programları olması nedeniyle katılmayarak vekillerini gönderdi. Kongrenin açılış törenine Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerden akademisyenler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı


Açılışta konuşan İNTEN Synergy Başkanı Prof.Dr. Ersi Kalfaoğlu, kongrenin ekolojik sorunların çözümünde yol gösterici olmasını dilediğini söyledi. KTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Şinasi Aydemir ise, dünya ekolojisinin pek çok yönden tehdit altında olduğunu vurgulayarak, “Yenilenebilir enerji kaynakları alternatif olarak görülmektedir. Kongremizde bu konular ele alınacak” dedi. Avrupa Komisyonu Çevre Direktörü George Kremlis ve Roma Uluslararası Çevre Mahkemesi Direktörü Amadeo Postigliogne de konuşmalarında, kongrenin çevre konusunda güzel sonuçlar doğurması dileklerini iletti.

Haberin Devamı

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Necati Tüysüz ve Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun konuşmalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Trabzon’un Karadeniz’in önemli kentlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Burada bir feryadı dile getirmek, sözlerimi AB’nin çevreyle ilgili yetkililerine de duyurmak istiyorum. Karadeniz dünyanın en güzel denizlerinden biridir. Karadeniz’in içinde bulunduğu coğrafya, Karadeniz’in flora ve faunası, kalkan balığı gibi dünyanın hiçbir denizinde olmayan canlı türleri çok büyük tehdit altındadır. Bu tehdit doğrudan Avrupa’dan gelmektedir. Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye tam üye olmasından sonra Tuna nehrinin sahibi AB coğrafyası olmuştur. Doğduğu yerden döküldüğü yere kadar Tuna nehri AB nehri haline geldi. Karadeniz bir iç deniz ve ölü deniz olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çevre hukukunun en temel ilkelerinden biri; kirleten öder. Karadeniz eğer yok olacaksa çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaksa bunun müsebbibi AB ülkeleridir. Karadeniz çok ağır metallerle Tuna nehri tarafından tehdit edilmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin iç siyasal ve politik sorunlarına gösterdikleri ilginin yarısını, Türkiye’nin muhattap olduğu, tehdit altında olduğu çevre sorunlarına göstersinler. Umarız bu kongrenin sonunda da Kopenhag ve Maastrich kriterleri gibi Trabzon kriterleri oluşur” dedi.

Haberin Devamı


Bu arada kongre salonunda simültane çeviri olmaması ve Kemal Anadol’un konuşmasını Türkçe yapması nedeniyle Avrupa’dan gelen katılımcılar bu sitemi anlayamadı.

ÇEVİRİ ELEŞTİRİSİ

Anadol’un ardından söz alan AKP Trabzon Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Cevdet Erdöl de, salonda simültane çeviri yapılmamasına sitemde bulunarak, “Keşke çeviri olsaydı. Bu bizim eksikliğimiz. Katılımcı sayısının az olmasını da önemsemiyorum. Altın da azdır ama değerlidir. Buradan çıkacak sonuçların yasama organında görevli birisi olarak bize yükleyeceği tüm sorumlulukları çözmeye de hazırız” dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu da, çevrenin son yıllarda yükselen bir değer olduğunun altını çizerek, “Bakanlık olarak kirlilik izlemesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Karadeniz’in yüzde 50’si diğer ülkeler ve uluslararası faktörler tarafından kirletiliyor. Kyoto protokolüne taraf olmasak da taraf olan ülkeler kadar çalışma yapıyoruz. Hedefimiz 2012’de ülkemizin her yerinde çevre düzeni planını tamamlamak. Ayrıca 2012 yılına kadar Belçika büyüklüğünde bir alanı ağaçlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kalfaoğlu, konuşmasının son bölümünü ise, “Şu ana kadar söylediklerimi yurtdışından gelenler anlayamadı” diyerek İngilizce yaptı.

Haberin Devamı

Açılışın son konuşmasını yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Arif Korkmaz ise, “Her Trabzonlu olarak katılımın azlığı nedeniyle üzüldüm. Avrupalı dostlarımıza bunu anlatacak yabancı dilim yok. Çevirmenizi rica ediyorum. Trabzon aslında çevre ve ekolojiye ilgisiz değil. İncelediğimiz kadarıyla da çok değerli bilim adamları katılıyor. Dinleyici - izleyici katılımının az olmasının nedeni de bir iletişim eksikliği olabilir. Trabzon’a lütfen haksızlık edilmesin” diye konuştu.

Yabancı katılımcıların Türk konuşmacıları, İngilizce bilmeyen Türk katılımcıların da yabancı konuşmacıları anlayamadığı kongrenin açılışının ardından kahve arası verildi ve ilk oturuma geçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!