Amerikan Kongre seçimlerinde rekor harcama

Güncelleme Tarihi:

Amerikan Kongre seçimlerinde rekor harcama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 09:21

ABD'de 7 Kasımda yapılacak kongre seçimlerinin, 2.6 milyar dolara yaklaşan seçim harcamalarıyla, Amerikan tarihinin en pahalı seçimi olacağı belirtiliyor.

Tarafsız bir araştırma grubu olan Center for Responsive Politics (CRP) adlı kuruluş tarafından bugün açıklanan rapora göre, ABD Başkanı George W. Bush'un Cumhuriyetçi Partisinden kongre adayları, parti yetkilileri ve partiyi destekleyen grupların şu ana kadarki harcamaları 1.4 milyar dolar, Demokrat Partinin ise 1.2 milyar dolara ulaştı.
CRP'nin son raporunda 2.6 milyar dolar olarak öngörülen seçim harcamaları, 2002 yılında gerçekleştirilen son kongre seçimlerine göre yüzde 18'lik bir artış anlamına geliyor.

KONGRENİN KONTROLÜ

ABD'de 7 Kasımda yapılacak seçimle, kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senatoda koltuklar yenilenecek. Irak ve ekonominin durumu dolayısıyla Bush yönetiminin oy kaybettirdiği Cumhuriyetçi Partinin, kamuoyu yoklamalarına göre, 7 Kasım seçimleriyle birlikte Temsilciler Meclisinin kontrolünü Demokrat Partiye kaptırma olasılığı çok yüksek görünüyor.

Demokrat Partililer, bu beklenti çerçevesinde Temsilciler Meclisinin başkanlığına, Cumhuriyetçi Partili Dennis Hastert'ın yerine kendi milletvekilleri olan, şu anki azınlık lideri Nancy Pelosi'yi getirmeyi planlıyorlar.
Demokrat Partinin Senatoda da kontrolü ele geçirme olasılığından söz ediliyor, ancak bu olasılık zayıf görülüyor. Demokrat Parti, Temsilciler Meclisinde 15 koltuk ve Senatoda da 6 koltuk daha kazanırsa, kongrenin kontrolünü ele geçirmiş olacak.

Demokrat Parti, kongrenin sadece alt kanadı Temsilciler Meclisinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda bile, başta Irak olmak üzere, Bush yönetiminin politikaları üzerinde daha büyük etki sahibi olacak.

HASTERT'IN BAŞI DERTTE

Bu arada, Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu kaybetmesiyle, Meclis başkanlığı görevini kaybedecek olan Dennis Hastert'ın başı, Cumhuriyetçi Partili kongre üyesi Mark Foley skandalıyla da dertte.
Son olarak Hastert'ın, ABD kongresini sarsan Foley skandalında yapılan soruşturmada ifadesine başvuruldu. Florida Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Foley'in, 16 yaşındaki bir erkek kongre stajyerine uygunsuz mesajlar gönderdiği ortaya çıkmıştı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Hastert'ın, bu olaydan haberi olmasına karşın, partisini korumak için sesini çıkarmadığı iddia ediliyor.
Kongrenin etik komitesi, üç haftadır, başta Cumhuriyetçi Partililer olmak üzere bir düzine milletvekili ve kongre çalışanını, konuyla ilgili olarak dinledi.
Skandal Cumhuriyetçi Partiyi derinden yaraladı. Foley skandalı ve Hastert'ın bu skandalı bildiği halde gizlediği iddialarının, lobici Jake Abramoff'un yolsuzluk skandalına eklenmesi ve Bush yönetiminin Irak ve ekonomi politikalarına kamuoyu desteğinin düşmesi nedeniyle, Cumhuriyetçi Partiyi zorlu bir seçim bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!