Amerikan heyeti Van'dan ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

Amerikan heyeti Vandan ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 20:07

Haberin Devamı

Kuş gribiyle ilgili incelemede bulunmak üzere Van'a gelen Derse başkanlığındaki Amerikan heyeti, incelemelerini tamamlayarak kentten ayrıldı.

Ferit Melen Havaalanı'nda heyet adına açıklama yapan Derse, Van'a hayvan ve insan sağlığında uzman kişilerle geldiklerini, heyette Dışişleri ve Tarım bakanlıkları ile Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan yetkililer bulunduğunu ifade etti.

Uluslararası çabalara nasıl katkı sağlayabileceklerini görmek amacıyla Türkiye'ye geldiklerini belirten Derse, Van'a gelmeden Ankara'da konuyla ilgili bakanlıklar ve uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yaptıklarını vurguladı.

Van'da çok hızlı ve yoğun program geçirdiklerini, kriz merkezinde ilgililerden, Sağlık ve Tarım müdürlerinden gerekli bilgileri aldıklarını anlatan Derse, kentte ve Türkiye'de kuş gribiyle ilgili yürütülen programdan etkilendiklerini kaydetti.
İnsan ve hayvan sağlığı açısından meydana gelebilecek bir hastalık potansiyelinin küresel bir sorun olduğunu belirten Derse, virüslerin hiçbir şekilde siyasi ve coğrafi sınır tanımadığını, grip gibi küresel bir sorunun, küresel dayanışma gerektirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu konuda yetenekli olan uluslararası kuruluşların dayanışması gerektiğini kaydeden Derse, “Ülkelerin de sorumluluğu bulunuyor. Kuş gribi vakalarını hem kendi vatandaşları, hem de dünya için bildirmeliler” dedi.

Türkiye'nin bu konuda açık ve şeffaf olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Derse, kuş gribi olayında verilerin en hızlı şekilde bildirilmesinin, etkin mücadeledeki önemli olduğunu vurguladı.

Van'da bu konuda gösterilen açıklığı kutlayan ve Türk yetkililere teşekkür eden Derse, Türkiye'de bu konuda yapacakları araştırmaların, küresel bir yanıt vermede açıklık sağlayacağını kaydetti.

Heyet, daha sonra özel uçakla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!