Amerikalı senatörler Türkiye’nin geleceğini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı senatörler Türkiye’nin geleceğini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 12:40

ABD Kongresi, Mayıs sonunda başlayan ve beş kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Gezi Parkı protestolarını mercek altına almaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçen ay Amerikan Kongresi’nin Temsilciler Meclisi kanadında yapılan Türkiye konulu özel oturumun ardından, bugün de Kongre’nin Senato kanadında aynı çerçevede başka bir toplantı gerçekleşecek.

Toplantı için özel davet edilen dört uzmanın Senato Dış İlişkiler Komitesi üyelerine Gezi Olayları ve bunun muhtemel sonuçları konusunda değerlendirmelerini sunacakları toplantının konu başlığı da şöyle: “Türkiye Nereye Gidiyor? Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Türk Modelinin Geleceği”

TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN TANIYAN İSİMLER
Avrupa İşleri Alt Komitesi’nin düzenlediği toplantıya Demokrat Partili Connecticut Senatörü Chris Murphy başkanlık edecek. TSİ 22.00’da başlayacak oturumda komite üyesi senatörlere ifade verecek uzmanlar ise şunlar:

1) 2008’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Senatör John McCain adına Arizona Üniversitesi bünyesinde kurulan, uluslararası ilişkiler ağırlıklı düşünce kuruluşu McCain Enstitüsü’nden, enstitü direktörü Kurt Volker. Kariyerine 1986’da CIA’de başlayan Volker, 2008-2009’da da ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi’ydi.

Haberin Devamı

2) Temsilciler Meclisi’ndeki Türkiye oturumunda da ifade veren, eski Ankara Büyükelçisi (2008-2010) James Jeffrey. 2012’de emekli olmadan önce, Ankara’dan sonra iki yıl da Bağdat Büyükelçisi olarak görev yapan Jeffrey, şimdi bir yandan Washington Enstitüsü’nde çalışıyor, bir yandan da Amerikalı petrol şirketi Exxon’a Irak’taki işleri için danışmanlık veriyor.

3) Demokrat Parti’den 13 yıl boyunca Florida milletvekili olarak görev yaptıktan sonra 2010’da istifa eden ve Ortadoğu Barışı Merkezi adlı bir düşünce kuruluşunun başına geçen, AK Parti’de yakın ilişkileri olan Robert Wexler.

4) Ve Boğaziçi Üniversitesi’nde de dersler vermiş, uzun süre İstanbul’da yaşamış, Türkiye’yi çok yakından bilen Boston Üniversitesi antropologlarından Jenny White.

YÖNETİMDEN KİMSE YOK
ABD’de Kongre üyelerinin zaman zaman ülkelere özel oturumlar düzenlemeleri alışılmadık bir durum değil. Ancak Temsilciler Meclisi’nin ardından bir ay içinde şimdi de Senato’da aynı içerikli bir toplantı, çok sık rastlanan bir durum da değil. Toplantıda tıpkı Temsilciler Meclisi’ndeki gibi önce oturum başkanı bir açılış konuşması yapacak, ardından da davet edilen uzmanlar konuyla ilgili hazırladıkları sunumu aktarıp soru-cevaplara geçilecek. Tıpkı Temsilciler Meclisi’nde olduğu gibi Amerikan Yönetimi’nden yine hiçbir yetkilinin oturuma ifade vermek için katılmaması da toplantının dikkat çekici başka bir yanı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!