Amerikalı eleştirmenlerden İran sinemasına 3 ödül

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı eleştirmenlerden  İran sinemasına 3 ödül
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 17:56

Amerikan Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği`nin bu yıl verdiği üç İfade Özgürlüğü ödülünden ikisini İranlı yönetmenler aldı. Tovsee gazetesinin haberine göre, İranlı yönetmen Mecid Mecidi "Baran" (Yağmur), Muhsin Mahmelbaf ise "Seferi Gandahar" (Kandahar`a Yolculuk) filmiyle derneğin İfade Özgürlüğü ödüllerini aldılar.

Haberin Devamı

 Mecidi, ödül töreninde ünlü Amerikan yönetmenlerin de aralarında bulunduğu sinema endüstrisinden 400 davetliye hitaben yaptığı konuşmada, dünyanın Afganistan`a yardım etmesini istedi.  

Mecidi, törende ayrıca Kandahar'a Yolculuk filmindeki  Nefes karakterini oynayan Afgan kadın oyuncu Zehra Bahrami`nin mektubunu da okudu. Bahrami mektubunda, "insan haklarına saygı duyan tüm ülkelerden Afgangençlerin barış içinde yaşamalarına izin vermelerini istiyorum" dedi.

Törenden sonra ünlü Amerikan yönetmen Stefan Spielberg, Mecidi iletanışarak kendisini kutladı ve Baran filminin kısa sürede ABD`de gösterime girmesini ümit ettiğini söyledi.  

Mahmelbaf`ın Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde gösterime giren filmi "Kandahar`a Yolculuk" gibi, Mecidi`nin Baran filmi de Afgan sorununu işliyor.  
 

Haberin Devamı

"Baran" filminde, kaza geçiren babasının yerine erkek kılığına girerek inşaatta çalışmaya başlayan genç bir Afgan mülteci kadın ile aynı inşaatta çalışan genç bir Azeri işçinin ümitsiz aşkının öyküsüyle, Afgan mültecilerin İran`daki sorunlarını anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!