Amerika'da böyle

Güncelleme Tarihi:

Amerikada böyle
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'deki Ford Motor Şirketi, arızalı el freni yüzünden ölen bir çocuğun ailesine 153 milyon dolar rekor tazminat ödemeye mahkum edildi.

Ford aleyhinde dava açılmasına neden olan ve bir aileyi yasa boğan kaza, 1994 yılında, ABD'nin Nevada Eyaleti Carson City Kenti'nde meydana geldi. 3 yaşındaki Walter White, babasının sahibi olduğu F-350 model kamyonete, kumbarasını aramak için bindi. Küçük Walter, kamyonetin el freni boşalarak harekete geçmesi üzerine, araçtan aşağı atladı, ancak tekerleklerin altında kalarak feci şekilde can verdi.

El freni arızalı

Araç üzerinde yapılan inceleme sonucu, el freni mekanizmasının arızalı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine, ölen çocuğun anne ve babası, Jimmie ve Ginnie White, Ford Şirketi'ni mahkemeye verdi. 4 yıl süren mahkemeden sonra, jüri, White ailesini haklı bulunca, Ford şirketi 153 milyon dolar (41.5 trilyon lira) tazminat ödemeye mahkum oldu. White ailesinin avukatı Shanin Specter, ABD'de ilk kez böyle bir konuda, bu kadar büyük bir davanın açılarak sonuçlandığını söyledi.

İbret verici dava

Dava, insan yaşamının ne kadar kıymetli olduğunu ve adaletin nasıl herkes için eşit dağıtıldığını ortaya koyması açısından ibret verici. Küçük Walter'ın ölümünden sonra, Ford Şirketi, 1992-1994 arası imal edilen F serisi kamyonet ve Bronco ile 1993-1994 yılı yapımı Ranger kamyonet ile Explorers marka toplam 884 bin aracın el freni mekanizmasını tamir etmek üzere servislere çağırmıştı.

Bizde de böyle

Ebru Hanım'ın araba mücadelesi

İzmir'de Peugeot 106 GTI otomobili satın aldıktan 35 gün sonra motoru alev alan grafik tasarımcısı Ebru Pazarbaşıoğlu, tüketici olarak hakkını aramak için hukuk mücadelesi başlatacağını söyledi. Kendisinin kusuru olmadığı halde yanan arabayı yenisiyle değiştirmek için kasko bedelinin kendilerine ödenmesini şart koşan firma hakkında 5 milyon dolarlık manevi tazminat davası açacağını söyleyen Pazarbaşıoğlu, ‘‘Alacağım parayı Trafik Kazaları Önleme Derneği'ne bağışlayacağım’’ dedi.

Pazarbaşıoğlu'nun aracını satınaldığı Bölge Bayi İrde Oto'nun sahibi Necip İrde ise ‘‘Bu otomobil kaskolu. Kasko yükümlülüğünü yerine getirir, kalan farkı biz öder, yenisini veririz. Sigorta şirketi o andan sonra isterse bizimle hesaplaşır. Ebru Hanım kazada yaralanmadı, ölümden dönmedi, bütün zararı korku ve döktüğü birkaç damla gözyaşı’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!