Ambargolu tablo gün yüzüne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ambargolu tablo gün yüzüne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Ressam Mahmut Cuda’ya ait olan tablo, geçen yıl iktidar kulisinden alınarak muhalefet kulisine Atatürk tablosunun karşısına asılmıştı. Bu yer değişikliğine İstanbul Bağımsız Milletvekili Emin Şirin başta olmak üzere CHP’liler "estetik" kaygılarla karşı çıkmıştı. CHP’nin girişimi üzerine TBMM Başkanlığı tabloyu kaldırmıştı.

Cuda’nın "Edirne" tablosuna Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan sahip çıktı. Doğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç’a mektup yazarak, ünlü ressamın tablosunun tozlu depolardan çıkartılmasını istedi. Doğan, mektubunda şunları belirtti:

DEPODA TOZLANMASIN

"Sayın başkan, ben de sizin gibi manevi değerlere önem veren aynı zamanda dini vecibelerini yerine getirmeye çalışan sanat ve sanatçıya değer veren birisiyim. Muhalefet kulisinde asılı olduğu dönemde adı geçen tabloya her bakışımızda Allah lafzını okuyup anmak suretiyle mutluluk duyuyorduk. Böyle bir tablonunun depoda tozlanmaya ve göz zevkimizden mahrum edilmesine gönlüm razı olmamaktadır. Tablonun Anavatan grubu salonu girişine yeniden asılmasını talep ediyorum."

Doğan’ı telefonla arayan Bülent Arınç, isteğinin kabul edildiğini ve tablonun asıldığını duyurdu. Tablo, Anavatan Grup Salonunun girişine önceki gün asıldı. Bu koridor, CHP grup toplantılarının da yapıldığı salona açıldığı için kulisten tabloyu kaldıran CHP’liler, her hafta gruba giderken, tabloyla yüz yüze gelecek.

KAYGIMIZ ESTETİKTİ

Tablonun muhalafet kulisinden kaldırılmasına neden olan kriz döneminde, CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, "Bizim arkadaşımızın müdahalesi sadece estetik açıdan oraya uyumlu bir tablo olmadığını söylemiş büyütülecek bir olay değil, herkes bir şeyleri büyütmeye çok meraklı" demişti. TBMM Başkanlık Divanı üyesi CHP’li Türkan Miçoğulları ise tablonun TBMM’nin koleksiyonları arasında bulunduğunu ve 10-15 yıldan beri TBMM’nin değişik duvarlarında sergilendiğini ifade etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!