Amacımız Türkiye’yi çözmek değil

Güncelleme Tarihi:

Amacımız Türkiye’yi çözmek değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 00:00

Kürt açılımı turlarını sürdüren İçişleri Bakanı Atalay dün DTP’deydi. Sorunların şiddetle halledilemeyeceğini söyleyen DTP Genel Başkanı Türk, “Amacımız sorunun çözümüdür, Türkiye’yi çözmek değil” dedi.

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte görüştüğü DTP yöneticilerini, “Kürt açılımı” turları çerçevesinde dün yeniden ziyaret etti. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Çok önemli ve güzel bir konuşmaydı” diyerek, Başbakan Erdoğan’ın, milletvekillerini ağlatan grup konuşmasını övdü. Türk, “Amacımız sorunun çözümüdür; birilerinin söylediği gibi Türkiye’yi çözmek değil” dedi.

Görüşme sırasında Türk, “Bizim etnisitenin Anayasaya girmesi gibi bir talebimiz yok. Anayasanın milliyetinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesiyle Kürt sorununun çözümleneceğine inanıyoruz” mesajı verdi.

Atalay da çözümün adresinin Meclis olacağını ve DTP’ye önemli rol düştüğünü söyledi. Atalay, acıların ortaklaşmasının önemli olduğunu söylerken Diyarbakır’da bir asker annesiyle, bir PKK’lının annesinin buluşmasını olumlu bir örnek olarak gösterdi. Görüşmede, Abdullah Öcalan gündeme gelmedi.
Atalay, görüşme sonrasında, “Bu ziyaretlerimizde çalışmalarımızı anlatıyoruz. Onların görüşlerini ve katkısını almaya çalışıyoruz. Bütün görüşmelerde bizim için çalışmamıza ışık tutucu önemli görüşler elde ettik. Türkiye büyük bir ülke. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz arkadaşlar. Yeterki kendimize güvenelim” dedi. Türk de açıklamasında, sorunların şiddetle çözülemeyeceğini herkesin görmüş olması gerektiğini kaydetti. Türk, “Amacımız sorunun çözümüdür; birilerinin söylediği gibi Türkiye’yi çözmek değil, tam tersi Türkiye’de toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik bir çabadır. Amacımız demokratik bir cumhuriyettir” dedi. Türk, “Önemli olan 72 milyonun bütün hassasiyetini göz önünde tutarak bir yol haritası ortaya koymaktır. Bu nedenle proje üzerinde bir görüşme yapmadık, sadece burada çözüm niyetinin ortaya çıkmasını önemsiyoruz” dedi.

Türk, bir soruya “Süreçten umutluyuz. Ama Türkiye’nin zemini her zaman kaygan. Geçmişte de bazı açılımlar oldu, ama hayal kırıklığı yarattı. Bu dönemde daha ciddi bir çalışmanın yapıldığına inanıyorum” yanıtını verdi.

Akan kan durmalı

BEŞİR Atalay, “demokratik açılım” adını verdiği temaslarını DTP’nin yanısıra, Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye Barolar Birliği ziyaretleriyle sürdürdü. Atalay, Türk-İş’ten, teşkilatlarının da görüşünü alarak ve bu konudaki katkılarını iletmelerini istedi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, “Akan kanın durdurulması lazım. Ülkemizin aldığı yaralar sarılmalı ve yeni olumsuzluklara izin verilmemelidir. Hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini bozmadan bu soruna çözüm arayacağını ve bu nedenle de bir açılım yaptığını düşünüyoruz. Sorunun demokrasi içinde çözüleceğine inanıyoruz. Uzlaşma sözde olmamalı, eylemle de gerçekleşmesi gerekir. İşsizliği yok edecek, geri kalmışlığı giderecek politikalar oluşturulmalıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!