Altın Şafak Partisi'nin liderine tutuklama

Güncelleme Tarihi:

Altın Şafak Partisinin liderine tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 09:51

Yunanistan'daki aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin lideri ve çok sayıda partili gözaltına alındı. Partinin lideri Nikos Mihaliolakos’un evindeki aramada 3 tabanca bulundu. Tabancalara balistik incelemesi yapılacak.

Haberin Devamı

Yunanistan’da geçen yıl yapılan seçimlerde 441 bin oy alarak (yüzde 6,9) meclise 18 milletvekiliyle giren ırkçı Altın Şafak partisinin yasadışı ilan edilerek çökertilmesi için düğmeye basıldı.

Ülkenin demokrasiye geçtiği 1974’den bu yana ilk kez bir siyasi parti lideri ve milletvekilleri parlamentodan dokunulmazlıkları kalkmadan yakalanarak gözaltına alındı.

Altın Şafak’ın “organize suç örgütü” olduğu soruşturmasını yürüten Yüksek Mahkeme (Arios Pagos) savcıları, partinin lideri Nikos Mihaliolakos, 6 milletvekili (İlias Kasidiaris, İlias Panayiotaros, Yiannis Lagos, Nikos Mihos, Yorgo Yermenos ve Hristos Papas), 2 polis ve partinin 28 yöneticisi için yakalama emri verdi.

IRKÇI LİDERE KELEPÇE
Altın Şafak lideri Mihaliolakos saat 06.30’da Pefki semtindeki evinde uyurken baskın düzenlendi ve ellerine kelepçe vurularak ifadesi alınmak üzere Atina’daki Teröre Karşı Mücadele Dairesi’ne götürüldü. “Organize suç örgütü kurmak ve yönetmek” ile suçlanan Mihaliolakos’un yanı sıra yakalanan milletvekilillerinin, polislerin ve parti yöneticilerinin tutuklanarak çezaevine gönderilmelerine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Suçları mahkemede kanıtlanırsa, Mihaliolakos ve milletvekilleri en az 10 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Altın Şafak lideri, yakalanmadan bir gün önce isterse ülkeyi her ay seçimlere götürerek, siyasi kaosa sürükleyebileceğini söylemişti.

EN AZ BEŞ CİNAYET
Savcıların 9 sayfalık soruşturma raporunda, Altın Şafak üyelerinin biri Yunan, dördü de yabancı göçmen olmak üzere beş kişiyi öldürdükleri, çok sayıda Yunan ve yabancıyı dövdükleri ayrıca Volos şehrinde de bombalı saldırı gerçekleştirdikleri belirtildi.

Yunan parlamentosu tüzüğü gereğince, yakalanan Altın Şafak milletvekillerinin mahkeme kararı ile “siyasi haklardan men edilinceye kadar” milletvekillikleri devam edecek.

DEVLET YARDIMI DA KESİLİYOR
Yunan hükümeti ayrıca, Altın Şafak’a para musluklarını da kapatmak için harekete geçti. Parlamentoya pazartesi günü “Devletin, milletvekilleri ağır suçlar için cezai kovuşurma yapılan siyasi partiye para desteğini kesmesi”ni öngören bir yasa tarasısı sunulacak. Altın Şafak 2013’te toplam 830 bin euro devlet yardımı alacaktı.

Haberin Devamı

“DAHA DA GÜÇLENECEĞİZ"
Gözaltına alınan milletvekillerinden Yorgo Yermenis “Altın Şafak’ın gücü yüzde 15” İlias Panayotaros ise “Liderimizin yakalanması kabul edilemez. Halk ne olduğunu görüyor ve Altın Şafak daha da güçlenecek” dediler.

Liderleri, milletvekilleri ve yöneticilerinin gözaltına alınmalarını protesto amacıyla yaklaşık 500 Altın Şafak destekçisi öğle saatlerinde Emniyet Müdürlüğü binası önünde toplandı.

TÜRK ŞEHİTLİĞİNE DE SALDIRMIŞTI
1985 yılında yayınlanan bir dergiden adını alan Altın Şafak yıllarca başta Türk olmak üzere yabancı düşmanlığı ile adını duyuran küçük çaplı bir örgüt idi. Eylemlerinden biri de Pire’deki Türk şehitliğine saldırmak ve kesilmiş domuz başı bırakmaktı. Daha sonraki dönemde Yunanistan’ın yabancı göçmen akınına uğraması üzerine saldırılarını özellikle Arnavut, Pakistanlı, Iraklı ve Afgan göçmenlere karşı yoğunlaştırdı. Polisin girmediği göçmen mahallelerine girerek ve göçmenleri döverek halkın bir kesiminin sempatisini kazandı.

Haberin Devamı

Yunanistan’da 2009 yılında patlayan ekonomik kriz Altın Şafak için büyük fırsat oldu. Halka bedava yemek dağıttı. Yardım ve kan bağışı kampanyaları düzenledi.

KARDAK KRİZİNİ ANMA GÜNÜ
2012 seçimlerinde büyük sürprizi yaptı ve parlamentoya girdi. Altın Şafak için “sisteme dahil oldular değişecekler” şeklindeki beklentiler boşa çıktı. Milletvekilleri partinin toplantılarında Nazi selamları verdiler, yabancı göçmenleri dövdüler, Türk dizilerini gösteren bir Yunan televizyonun kapısına işediler, her yıl “Kardak krizini anma günü" düzenlediler.

18 Eylül'de ırkçılık karşıtı çizgisiyle bilinen solcu müzisyen Pavlos Fissas'ın Altın Şafak taraftarı olduğunu söyleyen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi tüm ülkede büyük öfke yaratmıştı. Altın Şafak, katilin partiyle bir bağı olmadığını söylemişti.

Tutuklamalar, Altın Şafak Partisi'nin parlamentoyu terk etme tehditlerinden bir gün sonra gerçekleşti. Böyle bir hamle, uluslararaı kurtarma fonlarının yarattığı acı reçetelerle reformlar yapmaya çalışan ve ekonomik krizle boğuşan ülkede, yeniden seçimlerin yapılmasını zorunlu kılabilirdi. Altın Şafak'ın mecliste 18 milletvekili bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!