Altın Şafak lideri tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Altın Şafak lideri tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 09:51

Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin üst düzey yöneticileri ve üyelerine karşı başlatılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan parti lideri Nikos Mihaloliakos, beş saat süren ifadesinin ardından ‘organize suç örgütü kurma ve yöneticisi olma’ gerekçesiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Haberin Devamı

Dün akşam saat 20.00 civarında mahkemeye çıkarılan Mihaloliakos, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve duruşlarının siyasi olduğunu savundu. Beş saat süren sorgulama sonucunda mahkeme, oy birliği ile Mihaloliakos’un ‘suç örgütü yöneticiliği ve üyeliğinden’ tutuklanmasına karar verdi.

Mahkemenin Mihaloliakos’a ilişkin suçlamaları arasında; örgütün siyasi ve askeri kanat lideri olması, örgüt tarafından işlenen bütün suçların önceden planlanması ve örgütün yasadışı eylemlerinin koordinasyonunu ve yönlendirmesini yapması yer alıyor.

Soruşturmayı yürüten Yüksek Mahkeme savcıları, partinin kendisinin "suç örgütü olduğunu" iddia ediyor.

ALTIN ŞAFAK LİDERİ TUTUKLANDI / FOTO GALERİ

1974'TEN BU YANA BİR İLK
Ülkenin demokrasiye geçtiği 1974’ten bu yana ilk kez bir siyasi parti lideri ve milletvekilleri parlamentodan dokunulmazlıkları kalkmadan yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

Haberin Devamı

EN AZ BEŞ CİNAYET
Savcıların 9 sayfalık soruşturma raporunda, Altın Şafak üyelerinin biri Yunan, dördü de yabancı göçmen olmak üzere beş kişiyi öldürdükleri, çok sayıda Yunan ve yabancıyı dövdükleri ayrıca Volos şehrinde de bombalı saldırı gerçekleştirdikleri belirtildi.

Yunan parlamentosu tüzüğü gereğince, yakalanan Altın Şafak milletvekillerinin mahkeme kararı ile “siyasi haklardan men edilinceye kadar” milletvekillikleri devam edecek.

TÜRK ŞEHİTLİĞİNE DE SALDIRMIŞTI
1985 yılında yayınlanan bir dergiden adını alan Altın Şafak yıllarca başta Türk olmak üzere yabancı düşmanlığı ile adını duyuran küçük çaplı bir örgüt idi. Eylemlerinden biri de Pire’deki Türk şehitliğine saldırmak ve kesilmiş domuz başı bırakmaktı. Daha sonraki dönemde Yunanistan’ın yabancı göçmen akınına uğraması üzerine saldırılarını özellikle Arnavut, Pakistanlı, Iraklı ve Afgan göçmenlere karşı yoğunlaştırdı. Polisin girmediği göçmen mahallelerine girerek ve göçmenleri döverek halkın bir kesiminin sempatisini kazandı.

18 MİLLETVEKİLİ
Yunanistan’da 2009 yılında patlayan ekonomik kriz Altın Şafak için büyük fırsat oldu. Halka bedava yemek dağıttı. Yardım ve kan bağışı kampanyaları düzenledi.

Haberin Devamı

Altın Şafak, Yunanistan’da geçen yıl yapılan seçimlerde 441 bin oy alarak (yüzde 6,9) meclise 18 milletvekiliyle girmişti.

Öte yandan 18 Eylül’de cinayete kurban giden müzisyen Pavlos Fissas’ı öldürdüğünü kabul eden Altın Şafak üyesi ile defalarca olay öncesi ve sonrası telefonda konuştuğu tespit edilen Nikea Hücresi lideri Yorgos Patelis’in de tutuklanmasına karar verildi.

Dün partinin dört milletvekilinden üçünün şartlı serbest bırakılmasına, bir milletvekilinin ise tutuklanmasına karar verilmişti. Partini başkan yardımcısı olan bir milletvekili ise bugün mahkemeye sevk edilecek.


BAKMADAN GEÇME!