Altın Portakallar sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakallar sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 23:17

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında dağıtılan Altın Portakal ödülleri dün gece sahiplerini buldu. Jüri Başkanı Hülya Avşar, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alan 12 yaşındaki Abdulkadir Tuncer'i sarılarak tebrik etti.

Haberin Devamı

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen kapanış galası ve ödül törenine katılan sanatçılar, törenin yapıldığı salona kırmızı halıdan geçerek geldi. Sanatçılara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.


49. ALTIN PORTAKAL ÖDÜL GECESİ / FOTOGALERİ

ALTIN PORTAKAL'DA YILDIZLAR GEÇİDİ / WEB TV

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile katıldı. Kılıçdaroğlu'na Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve oyuncu İlyas Salman eşlik etti.

Haberin Devamı

Ali Sunal'ın sunuculuğunu üstlendiği gecede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, festival süresince günahı ve sevabıyla ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Jüri üyelerine ve sanatçılara teşekkür eden Akaydın, “Daha demokrat bir Türkiye'de zulme son vererek ve hepsinden önemlisi barış içinde yaşamak için Antalya halkının sesini buradan güçlü bir sesle haykırmak istiyorum” dedi.

SONER YALÇIN’IN FİLMİNE ÖDÜL

Özel gösterimde yer alan cezaevindeki gazeteci Soner Yalçın’ın senaryosunu yazdığı ’Menekşeden Önce’ adlı film ’Onur ödülü’ aldı. Ödülü jüri üyesi Mine Kırıkkanat, filmin sorumlu yapımcısı Halide Didem Kurt’a sundu. Kırıkkanat, ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında, "Eskiden Madımak zamanında yakıyorlardı, Şimdi Silivri’ye tıkıyorlar. Bu filmin asıl büyük önemi kanın yerde kalması. Hiç hesaba sokulmadı. Katiller hala kaçak. Biliyorsunuz adalet yerini bulmadı. Adalet varsa eğer. Silivri’de içeri tıkılan biri yaptı yine Madımak filmini. Soner Yalçın, çok teşekkür ediyorum ve ödül vermekten onur duyuyorum" dedi. Kırıkkanat, "Toplum vicdan adına verdik bu belgeyi" dedi.

Haberin Devamı

Ödülü alan Halide Didem Kurt, Soner Yalçın’ın 16 Kasım’da tekrar hakim karşısına çıkacağını belirterek, "Ben bu filmin zorunlu yapımcısıyım. Umarım Soner Yalçın’ı doğru temsil ettik" dedi. Kurt daha sonra Soner Yalçın’ın yazdığı mektubu okudu.

’Merhaba acının bizi kardeş ettiği dostlar’ şeklinde başlayan mektupta, ’Onurumla girdiğim onurumla çıkacağım Silivri cezaevinden herkese selam olsun. Kör zindanlara atsalar da felaketlerle didik etseler de kitabımla, filmimle sizlerleyim’ derken, Türkiye’deki gerici iktidarların aydın yazarları sevmediğini vurguladı. ’Onların eserlerinden hep korktu, yetmedi hapse attı, yetmedi sonunda Madımak’ta yaktı. En önemli ders unutmayacak unutturmayacaksınız, zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz. Hatırlatarak rahatlarını bozacaksınız. Menekşe’den Önce filmi bunun için yapılmıştır. Sivas’ta, Madımak’ta ölmedik, öldüremediler bizi, kazanan biz olacağız, Menekşeler olacak. Yeter ki kararmasın sol memenizin altındaki cevahir’ sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

KISA FİLM VE BELGESEL ÖDÜLLERİ

Kısa film yarışmasında 21 eser yarıştı. Jüri özel ödülü Abdurrahman Öner’in ’Buhar filmine verildi. ’En iyi kısa film ödülü Rezzan Yeşilbaş’ın Sessiz- Be Deng’ adlı filmin oldu. Yeşilbaş geceye katılamazken, ödülün Zeki Demirkubuz’a ithaf edildiği belirtildi.

Belgesel kategorisinde jüri özel ödülü Ebubekir Çetinkaya’nın ’Yuva’ filmine verildi. Çetinkaya, ödülü şiddet ve cinsel taciz mağdurları için aldığını belirtti.

’En iyi ilk belgesel film’, Zeynep Oral’ın ’Ben, sen, o’ filmine gitti. Oral, "Burada olduğuma inanamıyorum, anneme ve aileme, hocalarıma ithaf ediyorum. Konyaaltı sahilinde otururken 2 polis yanımıza geldi. İhbar etmişler, bizi aramızda Kürtçe konuşmakla suçladı. Bilsek bile bu bir suç değil aslında. Biz hepimiz kardeşiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

’En iyi belgesel film’ İnan Temel Kuran ve Kristen Stevens’in yönettiği ’Siirt’in Sırrı’na verildi.

EN İYİ FİLM, "GÜZELLİĞİN ON PAR’ ETMEZ"

49’uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ’Güzelliğin On Par’ Etmez’ filmi ’En İyi Film’ seçilirken, ’En İyi Senaryo’ ile ’En İyi Erkek Oyuncu’ başta olmak üzere toplam 6 ödül alarak rekor kırdı. Film, yapımcısına 400 bin, senaristine 35 bin lira kazandırdı. ’En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü ’Elveda Katya’ filmindeki rolüyle Anna Andrusenko kazanırken, ’En İyi Yönetmen’ ödülünü ’Zerre’ filmiyle Erdem Tepegöz aldı. ’Zerre’ festivalde 4 ödül, ’Elveda Katya’ 3, ’Küf’ filmi de 2 ödül kazandı.

HÜLYA AVŞAR: FİLMLERİ AYIRMAK ZOR OLDU

Haberin Devamı

Film festivalinde ulusal uzun metraj kategorisinde 10 film yarıştı. Jüri üyeleri ile birlikte sahneye çıkan jüri başkanı Hülya Avşar, şıklığı ile göz kamaştırdı. Jüri başkanı Avşar, "Elimizden geldiği kadar arkadaşlarımızla bazen keyifli, bazen tartışarak yoğun günler geçirdik. Onlara da teşekkür ediyorum. Benim için aslında seyrettiğimiz bütün filmler öylesine emek verilmiş filmlerki. Hepsi ödüle layık. Birbirinden ayırmak çok zor oldu ama festival nedeniyle altını çizmemiz gereken bazı filmler vardı. Hemen hemen neredeyse oy birliği ile kararlar alındı. Sonuçlar kimimizi üzecek kimimizi sevindirecek. Ama sinemaya emek veren herkesin hepimizin şurasında zaten" diye konuştu.

ULUSAL UZUN METRAJ ÖDÜLLERİ

’En İyi Müzik Ödülü’ ’Elveda Katya’ filmine giderken, ’En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ ’Küf’ filmindeki rolüyle Tansu Biçer’in oldu. ’En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ ise ’Güzelliğin On Par’ Etmez’ filmi ile Lale Yavaş’ın oldu. Ödülünü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’nın elinden alan Lale Yavaş, "Herkese teşekkür ederim, anneanneme selam çok iyi ol lütfen" dedi.

EN İYİ ERKEK OYUNCU: ABDULKADİR TUNCER

’En İyi Erkek Oyuncu’yu jüri başkanı Hülya Avşar açıkladı. ’Güzelliğin On Par’ Etmez’ filmindeki rolüyle 12 yaşındaki Abdulkadir Tuncer ’En İyi Erkek Oyuncu’ seçildi. Filmde 12 yaşındaki Veysel’i canlandıran Abdülkadir Tuncer, heyecandan konuşamadı. Tuncer, "Çok teşekkür ederim iyi akşamlar" dedi. ’En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü ise ’Elveda Katya’ filmindeki rolüyle Anna Andrusenko kazandı. Ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden alan Andrusenko, "Hiç beklemiyordum teşekkür ediyorum" derken Altın Portakal heykelciğini kürsüye çarptı ve alt kaidesi düştü. ’Güzelliğin On Par’ Etmez’ eseriyle ’En İyi Senaryo’ ödülü kazanan Hüseyin Tabak, Maraş’ta bir müzik klibi çekerken orada 12 yaşında bir çocuğu oynattığını anlattı. Tabak, "Almanya’ya gelirse neler olur neler yaşar diye düşündüm. Bu ödülü ona adamak istiyorum. Eşime de tabi. O beni çekiyor katlanıyor. Çünkü senarist olmak bir insan için kolay değil" dedi. 

’Zerre’ filmiyle ’En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan Erdem Tepegöz de "Türkiye’nin en iyi ekibiyle çalıştım aileme teşekkür ediyorum. Koskoca evrende ufacık parçacığız, birbirimizin kanını döküyoruz, artık birinin evrensel birşeyler yapması lazım" diye konuştu.

’En İyi Film Jüri Özel Ödülü’nü, ’Toprağın Çocukları’ ile kazanan yönetmen Ali Adnan Özgür, ödülünü oyuncu Erkan Can ile birlikte aldıktan sonra, "Ben buraya Mustafa Kemal’in elçisi olarak geldim. Kimseyle savaşmak istemiyoruz, kimseyle savaş olsun istemiyoruz, yurtta barış dünyada barış diyoruz" dedi. Özgür daha sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına giderek tokalaştı.

"En İyi Film Ödülü" bu yıl farklı bir şekilde açıklandı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile jüri başkanı Hülya Avşar, daha önceden filmin ismi yazılı afişin kurdelesini birlikte kesti. Ödülü kazanan ’Güzelliğin On Par’ Etmez’ ekibi konfeti ve alkış yağmuru altında sahneye çıkıp ödülü Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı.

ULUSLARARASI UZUN METRAJLI EN İYİ FİLM "AGLAYA"

10 filmin yarıştığı Uluslararası uzun metrajlı film kategorisinde jüri ilk kez bu yıl ’En İyi Performans’ ödülü vermeye karar verdi. Ödülü Cem Özer açıkladı. Performansından dolayı ’En İyi Performans’ ödülü ’Süpermarket’ filmindeki rolüyle Maria Dziedziel’ye verildi. Jüri özel ödülü, ’Keep Smiling’ (Gülümse) filmine verildi. ’En İyi Film’ ödülü ise yönetmenliğini Krisztina Deak’ın yaptığı ’Aglaya’ adlı filmin oldu.

HÜSEYİN TABAK: İNSANLARIN SİNEMAYA GİTMESİ BİZİM İÇİN EN BÜYÜK ÖDÜL OLUR

49’uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "Güzelliğin On Par’ Etmez" filmindeki rolüyle "En iyi erkek oyuncu" ödülünü alan Abdulkadir Tuncer, törenin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Çok karışık bir duygu. Kendimden geçtim. Şu an konuşacak durumda değilim" dedi.

Filmin yönetmeni Hüseyin Tabak ise, hiç beklemedikleri bir ödül aldıklarını söylerken, "İnsanların sinemaya gitmesi bizim için en büyük ödül olur. Kürt insanlar, Türk insanlar için, bu topraklarda kalan bütün insanlar için bu filmi yaptık. İnanılmaz bir duygu. Bu ödülü başka büyüklerle paylaşmak, önce Yılmaz Güney’in bu ödülü almasından acayip gururlanıyorum. Bu ödülün değeri bizim için on para etmez. Milletin sinemaya gitmesini, bu filmi sinemada izlemesini istiyorum" diye konuştu.

Elveda Katya filmindeki rolüyle ’En iyi kadın oyuncu’ ödülünü alan Anna Andrusenko da, mutluluğunu önce annesiyle paylaştığını ifade ederken, "Çok mutluyum. Hiç beklemiyordum ve endişeliydim. Çok mutlu etti beni. Organizasyonu yapanlara ve organizasyonda bulunanlara teşekkür ederim. Filmimi bu kadar güzel göstereceklerini beklemiyordum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!