Altın Portakal'da 16 film yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakalda 16 film yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 16:59

Bu yıl 46'ncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak 16 film ve jüri üyeleri İstanbul'da açıklandı.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediye ve Festival Başkanı Mustafa Akaydın, festivale 43 filmin başvurduğunu, ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Geçen festivalin 21 milyon lira bütçeli olduğu, bu yılkinin ise 7 milyon liraya düştüğü açıklandı.

‘Türk Sineması'nın Oscar'ı kabul edilen ve bu yıl 10- 17 Ekim tarihleri arasında 46'ncısı yapılacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılacak filmler ve jüri üyeleri, İstanbul Dedeman Oteli'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Festival yönetim kurulu, jüri üyeleri ve sinema sanatçılarının katıldığı toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye ve Festival Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, konuşmasına rahmetli Aykut Oray'ı anarak başladıktan sonra, Türkiye'nin ‘en uzun soluklu' film festivalini yaptıklarını söyledi. Festivale 2.5 aylık çalışma ile hazırlandıklarını belirten Başkan Akaydın, ciddi bütçe çalışması yaptıklarını söyledi. Bu yılki festival için 9 milyon liralık bütçe öngörmelerine karşın bu rakamı 7 milyon liraya çektiklerini belirten Akaydın, şöyle dedi: “Bu bütçe rakamının geçen yılın 21 milyon TL'lik bütçesinin sadece 3'te 1'ine denk geldiğinin altını çizmek isterim. Bu arada 1 milyon 200 bin TL’lik kaynağı peşin olarak geçen hafta gönderen Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a çok teşekkür ediyorum. Kendileri sanıyorum, festivalimize bir bölüm daha katkı yapacaklar.”

Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan da destek istediklerini belirten Akaydın, fondan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya gönderme yapıp, "Kendisi bu yıl katkı yapmalarının zor olduğunu belirtmelerine karşın Antalya halkı ve Türk Sineması Sayın Bakan’dan bu katkıyı beklemektedir. İstediğimiz katkı da geçen yıl yapılan 7.7 milyon TL'nin sadece yarısıdır. Sayın Günay ve Yazıcı'nın sanatsever ve çağdaş Antalya halkına duyarsız kalmayacağına yürekten inanıyorum.”

Başkan Akaydın, bu yılki festivale katılımın yoğun olduğunu, 43 filmin başvurduğunu, ön jürinin bu sayıyı 16'ya indirdiğini, 8 filmde ilk kez yönetmenlik yapan sinemacıların yarıştığını söyledi. Akaydın, şöyle konuştu:
“Altın Portakal Film Festivali'nin temel amacının nitelikli Türk filmlerinin üretimini teşvik etmek ve sinema sanatı ve sanatçılarını uluslararası platformlara taşımak olduğunu düşünürsek, ilk filmini çeken 8 yönetmenin de finale kalması festivalimizin amacı ile örtüşen sevindirici bir durum tespiti olmuştur.”

Akaydın, kısa film yarışmasına da rekor düzeyde 234 filmin başvurduğunu söyledi. Akaydın, “Ülkemizdeki bir ilkten bahsetmek istiyorum” dedikten sonra “Halkın Portakalı' adını verdikleri yarışmada, sinema eğitiminden geçmiş 10 mahalleden 80 amatör sinemacının da festivalde yarışacağını açıkladı. Başkan Mustafa Akaydın, projeyi şöyle anlanttı:
“Bugüne kadar edilgen bir konumda kendisine sunulanı izleyen halkımız; bu festivalimizle birlikte interaktif bir şekilde sinema ve festivalin öznesi haline geliyor. Antalya'nın 10 mahallesinden seçilen toplam 80 kişilik amatör sinemacı daha bugünden senaryo yazmaya, drama yapmaya, ışık yönetmeye, görüntü yönetmeye ve yönetmenlik koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. 7 Eylül'de başlayan sinema atölyesi kursları 21 Eylül'e kadar sürecek ve ardından Antalya’nın amatör sinemacıları kendi mahallelerinin sosyal gerçeklerini perdeye yansıtacaklar.”

Akaydın, çekilen filmlerin halkın oyları ile seçileceğini, kazanan mahalleye halkın portakalı anıtı dikileceğini belirtti.
Festival Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar ile Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, festival programını anlattı.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. Bu yılilk kez ‘En İyi İlk Film’ kategorisinde ödül verilecek. Bu ödül, hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenine 50 bin TL parasal ödül ve heykelcik kazandıracak.

ONUR ÖDÜLLERİ

Film festivalinde Türk Sineması'na emek veren usta sanatçılara geleneksel olan onur ve Yıldırım Önal ödülü verilecek. Bu yılki senarist- yazar Vedat Türkali, yönetmen Ülkü Erakalın, besteci Yalçın Tura ve sinema sanatçısı Sevda Ferdağ ‘Onur Ödülü’ne, Erol Günaydın ise ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne değer görülürken, ‘Emek Ödülü’ set işçisi Halil Dede’ye verilecek.

Festivalin halkla buluştuğu kortej 11 Ekim Pazar günü saat 16.30'da başlayacak. Sanatçılar kortej araçlarından halkı selamlarken, ‘Anadolu Ateşi'nin 120 davulcusu festival kortejine eşlik edecek. Cahide Sonku, Sadri Alışık, Muhterem Nur, Ayhan Işık, Adile Naşit, Aykut Oray maskeleri de halka dağıtılacak. Kortej geçişinde, “Sizler de aramızdasınız” mesajı verilecek. Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek tören ardından başlayacak kortej, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde ‘Anadolu Ateşi' davulcularının gösterisi ve kokteyl ile sona erecek.

Festivalde yarışacak 16 film:

Altın Portakalda 16 film yarışacak

Haberin Devamı

Emre Şahin’in ilk filmi ‘40’
Kutluğ Ataman’ın yönettiği ‘Aya Seyahat’
Meriç Demiray’ın ilk filmi “Babam Büfe’
İlksen Başarır’ın ilk filmi ‘Başka Dilde Aşk’
Onur Ünlü’nün yönettiği ‘Beş Şehir’
İnan Temelkuran’ın yönettiği ‘Bornova Bornova’
Murat Saraçoğlu’nun yönettiği ‘Deli Deli Olma’
Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Gölgesizler’
Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte ilk filmleri ‘İki Dil Bir Bavul’
Yavuz Özkan’ın Yönettiği ‘İlkbahar Sonbahar’
Mehmet Bahadırer ve Maryna Gorbach’ın birlikte yönettikleri ilk filmleri ‘Kara Köpekler Havlarken’
Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘Kıskanmak’
Reha Erdem’in yönettiği ‘Kosmos’
Miraz Bezar’ın ilk filmi ‘Min Dit’
Bahadır Karataş’ın ilk filmi ‘Usta’
Mahmut Fazıl Coşkun’un ilk filmi ‘Uzak İhtimal’

Haberin Devamı

BÜYÜK JÜRİNİN BAŞKANI ERDEN KIRAL 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanı Yönetmen Erden Kıral. Uzun Metraj jürisinde yer alan diğer isimler şunlar: İzzet Günay (oyuncu), Mustafa Altıoklar (yönetmen), Mustafa Ziya Ülkenciler (sanat yönetmeni), Nurgül Yeşilçay (oyuncu), Ömür Gedik (sinema yazarı), Sırrı Süreyya Önder (senarist), Yavuz Bingöl (müzisyen - oyuncu) ve Zeynep Oral (yazar).

SİYAD ödüllerini belirleyecek jüri üyeleri Ulusal Yarışma için Seray Genç, Bural Göral, Deniz Yavuz; Uluslararası Yarışma için Ali Hakan, Ayla Kanbur, Kerem Sanatel olarak belirlendi. .

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın ana jürisinde şu isimler yer alıyor: Enis Rıza Sakızlı, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Kemal Öner, Haşmet Topaloğlu.

Haberin Devamı

Kısa Film Yarışması’nın ana jürisi Özcan Alper, Hilmi Etikan, Mehmet Açar, Aslı Selçuk ve Tülin Özen’den oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!