Altın madeni tartışmasında Vali hakkında suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Altın madeni tartışmasında Vali hakkında suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 14:18

İZMİR- Bergama, Eşme, Sivrihisar Havran/Küçükdere Elele Hareketi, Bergama Ovacık, Çamköy ve Narlıca'da faaliyet gösteren Koza Madencilik'e ait Altın Madeni ve Kimya Tesisi'nin açılma ruhsatını mahkeme kararına karşın iptal etmediğini öne sürdükleri İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında suç duyurusunda bulundu.

Elele Hareketi adına, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi temsilcisi Avukat Berrin Kaya, İzmir Tabip Odası Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda suç duyurusuyla ilgili açıklamayı okudu. Kaya, Bergama'daki altın madeni ve kimya tesislerinin yıllardır pekçok yargı kararına karşın faliyetine devam ettiğini belirterek, “Son olarak İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi tesise ilişkin İmar planlarını iptal etti.

İzmir Valiliği temyiz etti. Ancak Danıştay 6'ncı Dairesi 5 Temmuz 2006 tarihinde mahkeme kararının yürütülmesinin durdurulması istemini reddetti. Bu karar doğrultusunda İzmir Valiliği'nin altın madenine Mayıs 2005 tarihinde verilen açılma ruhsatını geri alıp, faaliyetine son vermesi gerektiği halde, hiç bir işlem yapılmadı. Üstelik de iptal edilen imar planı yerine yeni imar planı yapmadan inşaat ruhsatları ve yapı kullanma izinleri geri alınan yapıların olduğu altın madeni ve kimya tesisine 18 Mayıs 2006 tarihinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir” dedi.

İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin kararının uygulanması için Valiliğe yazılı başvurmalarına, Anayasa'nın da emredici hükmü olmasına karşın kararın aylardır uygulanılmadığına dikkat çeken Berrin Kaya, “İzmir Valisi ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Savcılığa dilekçemizi vereceğiz. Ayrıca, son verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali için de İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtık” dedi. Bilim adamlarının raporlarına, yargı kararlarına, mücadale veren meslek odası ve yurttaşlara rağmen çevre ve toplum sağlığı, ülkenin geleceği ve tarımsal ekonomik değerleri tehdit eden sözkonusu işletmenin, çeşitli adlarla varlığını ve faliyetini sürdürdüğünü belirten Kaya, kendilerinin de mücadeleye devam edeceğini söyledi. Avukat Arif Ali Cangı ise, Vali Köksal'a kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylediğini, Köksal'ın ise “Lütfen Hükümet ile uğraşın. Bazı kararlar oradan geliyor” dediğini öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!