Bin doların altına düşmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Bin doların altına düşmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2010 16:00

Küresel ekonomik kriz nedeniyle yatırımcıların gözdesi haline gelen altın piyasasında son dönem bir düzeltme hareketi görülse de analistler, fiyatların 1,000 doların üzerinde kalacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

Forbes'ta yayımlanan bir analizde, analistlerin büyük çoğunluğunun şu anda 1,100 dolar civarında seyreden altın fiyatlarının bu seviyelerde kalmaya devam edeceği belirtilirken, bu görüşe katılmayanların olduğu da vurgulandı.

 

Ancak analistler, altının eninde sonunda düşeceği konusunda fikir birliği içinde bulunuyor ancak, bunun ne zaman gerçekleşeceğiyle ilgili farklı tahminlerin yapıldığı vurgulandı.

 

Hindistan'ın altın merkezi Mumbai'de işlem yapan analist Sanjiv Arole konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Altın fiyatları er ya da geç düşecek. Ancak bunun için net bir tarih vermek zor. Altın fiyatları 2010 yılında 1,200 dolar seviyelerindeki seyrini sürdürecek. Bu yüzden fiyatların bu seviyeden 700 dolara gerilemesi için dünya ekonomisinde çok büyük değişimlerin yaşanması gerekiyor" dedi

 

Haberin Devamı

Altın, hem dünya ekonomisinin emtia balonuyla şiştiği dönemde hem de 2008 yılında küresel krizin patlak vermesiyle gözde bir yatırım aracı olmuştu. Krizin olası etkilerinden korunmak için yatırımcıların altına yönelmesi, değerli metalin ons fiyatının 1,200 doların üzerine çıkarmıştı.

 

DÜNYA EKONOMİSİ TOPARLANMALI

Analizde, fiyatların 700 dolar seviyelerine gelmesi için dünya ekonomisinde gözle görülür toparlanma yaşanmasının yanı sıra ABD'deki büyümenin 2010 yılında yüzde 6 seviyesine ulaşması gerektiğine dikkat çekildi.

 

Fiyatların düşmesi için aynı zamanda yine bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 2 oranında büyümesi ve dünya borsalarının yüzde 50 değer kazanması gerektiği de belirtildi.

 

Ancak dergi, bazı analistlerin artan petrol fiyatlarının enflasyonu tetikleyeceği ve bunun da altına olan talebi canlı tutacağı tahminini de hatırlattı.

 

Haberin Devamı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young Finansal Hizmetler Birimi Başkanı Viren Mehta bu görüşü savunan uzmanlar arasında yer alıyor. Mehta bu konudaki görüşleri şöyle:

 

"Altın fiyatları yüksek seyretmeye devam edecek. Dünya henüz yaşadığı sorunlardan kurtulmuş değil ve enflasyon baskısı göz ardı edilemez. Bu yüzden altını şimdi bulunduğu seviyelerin üzerine çıkması için yeterince neden bulunuyor. Suçu ABD'ye atacak olursak; Bu ülkenin üstesinden gelmesi gereken çok sorun var ve altın da bu noktada alternatif olarak ortaya çıkıyor."

 

Ancak bu görüşe karşı çıkan analistler, dünyanın en büyük altın tüketen pazarları Hindistan ve Çin'in, yükselen fiyatlar nedeniyle alım yapmayı keseceğini ve Mehta’nın senaryosunun işlemeyeceğini söylüyor.

 

Haberin Devamı

DALGALI SEYREDECEK

Yatırım danışmanlığı hizmeti veren ABD Merkezli Delta Global şirketinin ortaklarından Devendra Nevgi, altın fiyatlarının ABD doları ve dünya ekonomisindeki görünüm nedeniyle dalgalı seyredeceğini öngördü.

 

Nevgi, bu noktada altın ile ABD doları arasında bir kıyaslama yaparak hangisinin değerinin altında işlem gördüğü sorusunu yöneltti.

 

Nevgi bu soruyu, dünyadaki yer altından çıkarılmış toplam altın miktarının 160 bin ton olup, bunun değerinin yaklaşık 6.5 trilyon dolara denk geldiğini, bununla birlikte dolaşımdaki tüm ABD doları miktarının 60 trilyon dolar olduğu hatırlatmasının ardından yöneltti.

 

MİKTARI AZ

Toplamda 6.5 trilyon dolar olan dünya altın rezervleri, küresel gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10'luk kısmına denk geliyor.

 

Haberin Devamı

Forbes, bu noktada politika yapıcıların varlık balonlarının şişmesini, piyasalardaki likiditeyi ya da emtia arzını artırarak önlediğini belirtti. Ancak altın rezervlerinin sınırlı olmasının bu balonun patlatılmasını zorlaştırdığının da altı çizildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!