Alternatif Top-10 listeleri

Güncelleme Tarihi:

Alternatif Top-10 listeleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Müzik endüstrisinden ve sanatçılardan haberler aktarmak amacıyla yayın hayatına başlayan Müzik Vizyon Dergisi, çeşitli siyasi akımların ve alternatif müzik türlerinin listelerini yayınlıyor. Doğan Şener'in yönetiminde ve İzzet Öz'ün danışmanlığında çıkan dergide; Türk Sanat Müziği, Arabesk, Fantezi, Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziği, Yabancı Müzik listeleri ve radyoların en çok çaldıkları parçaların listelerinin yanında farklı listeler de sunuluyor.

Dünyaca ünlü Billboard Dergisi'nden esinlenerek hazırlanan haftalık dergide, sol görüşlü sanatçıların albümleri ‘‘Demokratik Akım’’, ülkücü görüşü benimseyen sanatçıların albümleri ‘‘Milli Akım’’, genellikle İslami kesimin takip ettiği sanatçıların albümleri ‘‘Dini Müzik’’ olarak ayrı listelerde yer aldı. Dergide çoğunluğunu Kürt kökenli sanatçıların oluşturduğu ‘‘Etnik Müzik’’ listesi, Karadenizli sanatçıların yaptıkları albümlerin satış durumlarını gösteren ‘‘Karadeniz Müziği’’ listesi de bulunuyor. Dergi, Türk sanatçıların rock, new-age ve caz türlerinde yaptıkları çalışmaları da popüler müzik şemsiyesi altından çıkartarak ayrı listelere taşıyor.

Her geçen gün gelişen müzik dünyasında beliren ‘‘sektör dergisi’’ boşluğunu doldurmayı amaçlayan Müzik Vizyon'un yayınladığı bu listeler, aslında ‘‘gizli satış şampiyonları’’nın duyurulması açısından da önem taşıyor. Klipleri olmayan veya yayınlanmayan, belli radyo istasyonları dışında dinleyicinin tanımadığı bu sanatçıların albümleri, 150 bin ila 400 bin arasında tirajlar yakalayabiliyor. Bu sanatçıların albümleri, hiç kimse farkına varmadan, çok ünlü popçuların kaset tirajlarını bile katlayabiliyor.

Demokratik Akım, Milli Akım ve Etnik Müzik listelerini 25'lik, diğer alternatif listeleri 10 albümlük hazırlayan dergi, kaynak olarak da MÜYAP, Raksotek Müzik Marketleri, Megavizyon, radyo istasyonları ve Türkiye sathına yayılmış pek çok dağıtım deposunu kullanıyor.

Şebnem Ferah, rock listesinde ‘‘Kadın’’ adlı albümüyle 4'üncü sırada yer alıyor.

‘‘Etnik Müzik’’ listesinde ağırlık Kürt asıllı sanatçılarda. Ancak başka gruplardan sanatçılar da bu listede yer alıyor. Örneğin Karadenizli sanatçı Birol Topaloğlu'nun, ‘‘Heyamo’’ albümü de bu listede.

Kapatılan Refah Partisi'nin seçim çalışmalarına katkıda bulunmak için pek çok kez Türkiye'ye gelen Yusuf İslam'ın, Dino Merlin ve Aziz Alili'yle yaptığı ‘‘I Have No Cannons That Roar’’ adlı albümü ‘‘Dini Müzik’’ listesinde.

Elemanları sık sık gözaltına alınan Grup Yorum ‘‘Demokratik Akım’’ listesinde üst sıralarda

‘‘Milli Akım’’ listesinde 9'uncu sıraya yerleşen Grup Şölen'in albümü ‘‘Yükselecek Bu Bayrak’’ın kapağında, Türk bayrağı, üç hilalli bayrak ve kurt çizimleri yer alıyor.

TÜRK ROCK MÜZİĞİ

1- Haluk LeventMEKTUP
2- Mavi SakalİKİ YOL
3- KargoSEVMEK ZOR
4- Şebnem FerahKADIN
5- SağanakCANLI
6- PentagramANATOLIA
7- Özlem TekinÖZ
8- Feridun DüzağaçBENİ RAHATTA DİNLEYİN
9- Yaşar KurtGÖNDERMELER
10- ReflexREFLEX
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!