Aloğlu, DYP'yi bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Aloğlu, DYPyi bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e en yakın isimlerden, İstanbul Milletvekili, Genel İdare Kurulu üyesi ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Sedat Aloğlu da DYP'den istifa etti. Aloğlu, ‘‘Partide yaşananlara daha fazla dayanacak gücüm kalmadı'' dedi. DYP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 93'e indi. Aloğlu, dünkü Grup Yönetim Kurulu'na giderek, 40 dakika süren ifadesinin sonunda, istifasını açıklayıp dışarı çıktı. DYP'nin kurduğu her iki kabinede de bakanlık teklif edilmiş olmasına karşın kabul etmediğini belirten Aloğlu, Hürriyet'e açıklamasında, ‘‘Benim tek bir hedefim vardı; birleştirici ve uzlaştırıcı olmak'' dedi. Çiller'i ve parti yönetimini Anasol-D hükümetine destek vermeleri konusunda ikna edemediğini belirten Aloğlu, ‘‘Eğer destek olsalardı, bütünleşmenin de adımı olacaktı'' dedi.

Refahyol döneminde gördüğü yanlışları sıraladığını da vurgulayan Aloğlu, ‘‘Beni istifa sürükleyen dört ana neden vardı'' dedi ve şöyle devam etti:

‘‘Erbakan'ın Libya gezisi sırasında karşılaştığı duruma tepki göstermemesini sert bir dille, hem grupta hem de Genel İdare Kurulu'nda eleştirdim. İkinci olay Taksim'e cami meselesiydi. Üçüncü olay Sultanahmet mitingimizdi. Biz o mitingi uzlaştırıcılığa ve bütünleşmeye adım olarak düzenledik. Ancak Çiller, farklı bir konuşma yaptı, bundan uzaklaştı. Son olarak da Mesut Yılmaz'ın hükümeti kurma görevini aldıktan hemen sonra gösterdiği tavırdır. Ben bir süre geriye çekilip hükümete avans vermemiz gerektiğini söyledim. Ama bu kabul edilmediği gibi, hadiseler de kontrolümüzden çıktı. Çiller'i partimin üyeleri de provake etti. Sayın Cumhurbaşkanı'na karşı haksız bir tavır takınıldı. Buna daha fazla dayanamazdım.''

Çiller'in hafta sonu Yeniköy'deki yalısında İstanbul milletvekilleri ile yaptığı toplantıya kendisini davet etmediğini de hatırlatan Aloğlu, ‘‘Pazartesi günü il merkezindeki toplantıdan da haberdar edilmedim'' dedi. Aloğlu şunları söyledi:

‘‘Anladım ki, artık benden vazgeçilmiş. Beni bu partiye Tansu Çiller davet ederek getirdi. İhraç durumu ile karşı karşıya kalamazdım. Onun için dost olarak geldiğim DYP'den yine dost olarak ayrılıyorum.''

Aloğlu, bir süre bağımsız kalacağını da belirterek, ‘‘Bu sürenin sonucunda ne yapacağıma karar vereceğim. Ama şimdilik bir yere gitmiyorum'' dedi.

DYP Grup Yönetimi, istifa ettiği için Aloğlu hakkında işlem yapamadı. Toplantıda, güvenoylamasına katılmayan Antalya Milletvekili Osman Berberoğlu ve Uşak Milletvekili Hasan Karakaya ifade vermeye gelmedi. Grup Sözcüsü Ahmet Uyanık, iki milletvekiline de uyarı cezası verdiklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!