Alo, Cep telefonum çalındı!

Güncelleme Tarihi:

Alo, Cep telefonum çalındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2006 11:56

Cep telefonu çalınan kullanıcılar, Bilgi İhbar Merkezi'ne(BİM) bildirimde bulunduklarında cihazları kullanıma kapatılacak.

Haberin Devamı

Çalıntı, kayıp ve kaçak cep telefonları için, Bilgi İhbar Merkezi (BİM) oluşturuluyor. Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar; çalınma, yağmalanma, kaybolma gibi kendi rızası dışında elinden çıkan cep telefonlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yoluyla Bilgi İhbar Merkezine (BİM) ihbarda bulunacaklar. BİM'e ihbar edilen cihazların elektronik haberleşme bağlantısı kesilmek üzere IMEI numarası kara listeye alınacak.

Telekomünikasyon Kurumu (TK) kayıp, çalıntı, kaçak ve elektronik kimlik bilgisi (IMEI) değiştirilen cihazlarla, Bilgi ve İhbar Merkezinin işleyişine ilişkin esasları bir yönetmelikle yeniden düzenledi.  

BEYAZ, KARA VE GRİ LİSTE

Yönetmeliğe göre beyaz liste; toplu veya bireysel olarak mevzuata uygun bir şekilde ithal edilerek veya yurt içinde üretilerek TK'ya bildirilen, başvuru süresi içinde kayıt altına alınan, haklı mazeret nedeniyle başvuru süresini geçiren cihaz kullanıcıları tarafından yapılan başvurular üzerine kayıt altına alınan ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilmemiş cihazların IMEI numaralarından oluşacak.

Haberin Devamı

Kara liste; kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlara ait olan ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilen cihazlara ait IMEI numaralarından oluşacak. GSM operatörleri, kara listede yer an cihazların elektronik haberleşme bağlantısını kesecek.

Gri liste, beyaz ve kara liste dışında kalan ve elektronik haberleşme bağlantısı açık olan cihazların IMEI numaralarından oluşacak. İşletmeciler, gri liste analizini detaylı çağrı kayıtlarının tamamı üzerinden yapacak, gri listeyi oluşturan IMEI numaralarını belirlenecek süre içerisinde TK'ya bildirecek.

İşletmeciler, cihazları gri listede yer aldığını tespit halinde, cihaz kullanıcılarına IMEI numaralarının beyaz listede yer almadığına dair kısa mesaj gönderecek. TK, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra gri listeyi oluşturan IMEI numaralarını ilgili listeye alacak

EŞLEŞTİRİLMİŞ BEYAZ LİSTE

Başvuru süresi içinde klon olarak tespit edilen IMEI numaralarıyla kayıt ücretini yatıran kullanıcılara ait cep telefonu numaralarının eşleştirilmesiyle ile oluşturulacak.

Haberin Devamı

Eşleştirilmiş beyaz listede bulunan bütün IMEI numaraları aynı zamanda kara listede de yer alacak. Eşleştirilmiş beyaz listede bulunan cihazlara ait IMEI numaraları sadece eşleştirildikleri cep telefonu numarasıyla kullanılabilecek.

BİM'E İHBAR

Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar; çalınma, yağmalanma, kaybolma veya hangi yolla olursa olsun rızası dışında elden çıkma durumlarında cihazlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yoluyla Bilgi İhbar Merkezine (BİM) ihbarda bulunacaklar.

Cihaz kullanıcısı; adını ve soyadını, TC kimlik numarasını, yabancı uyruklu olması halinde pasaport numarasını, doğum tarihini, anne kızlık soyadını, cep telefonu numarasını ve bilmesi halinde cihazın IMEI numarasını içeren bilgileri telefon yoluyla BİM’e bildirecek.

Haberin Devamı

BİM, ihbar sahibine ait cihaz ve kimlik bilgilerinin işletmeci kayıtlarında yer alan bilgiler çerçevesinde doğruladıktan sonra, elektronik haberleşme bağlantısını kesmek üzere cihazın IMEI numarasını kara listeye alacak.

Elektronik haberleşme bağlantısı kesilmiş olan cihaz bulunduğunda ise cihazın haberleşme bağlantısının kesilmesinde izlenen süreç açılması için de aynen uygulanacak.

Cihaz kullanıcıları tarafından mahkemelere veya Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan başvurular doğrultusunda mahkemelerin veya Cumhuriyet Savcılıklarının elektronik haberleşme bağlantısının açılmasına veya kesilmesine ilişkin talepleri üzerine de cihazın IMEI numarası kara listeye alınacak veya listeden çıkarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!