Almanya'da Romanların sorunları konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Romanların sorunları konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 13:25

Almanya'da yaşayan Roman aktivist ve sanatçı Georgel Caldararu, "Yunanistan'daki mavi gözlü ve sarışın Maria olayının siyası arka planı var. Roman karşıtlığını alevlendirmek ve ülkeye göçü durdurmak için. Aynısını şimdi İngiltere'de izleyebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Siyasi Eğitim Federal Ajansınca (bpb) düzenlenen "Berlin'de Romanlar- Klişeler ve gerçekler" adlı panelde Almanya'da yaşayan Romanların sorunları konuşuldu. Berlin'de yaşayan Roman sanatçı ve yazar Georgel Caldararu, bir
şeylere karşı savaşmak istemediklerini söyledi.

Romanların imajının düzeltmenin, önyargıları yıkmanın çok önemli olduğunu dile getiren Caldararu, bunun için çalıştıklarını anlattı. Caldararu, Romanya'nın Transilvanya bölgesinde Romanların çoğuğunun sarışın ve mavi gözlü olduğunu belirterek, "Yunanistan'daki mavi gözlü ve sarışın Maria olayının siyası arka planı var. Roman karşıtlığını alevlendirmek ve ülkeye göçü durdurmak için. Aynısını şimdi İngiltere'de izleyebiliriz" diye konuştu.

Medya Hizmet Entegrasyon Bilgi Platformundan Ferda Ataman, medyada Romanlar konusuyla ilgili haberlerde bilgi eksikliği olduğunu belirterek, platfromun bu konuda Romanlar ve medya arasında bir arabuluculuk yaptığını ifade etti.

Haberin Devamı

"Romanlar çoğu zaman yoksulluk göçü ile ilişkilendiriliyorlar ve sanki Romanlar sabit bir yerde kalmak istemeyip göç halinde bulunmak istiyorlarmış gibi algılanıyor" diyen Ataman, göçün etnik kökenle alakalı olmadığını ve bunun gerekçe olarak gösterilmemesi gerektiğini anlattı.

Romanlar hakkında haberlerin 70'li yıllarda Türklerle ilgili yapılan haberlere benzediğini hatırlatan Ataman, "Kimse onlarla konuşmuyor. Haberlerde sadece obje olarak yer alıyorlar " dedi.

Roman karşıtlığıyla ilgili araştırmalar yapan Markus End, çoğunluk toplumunda önyargıların bir fonksiyonu olduğunu belirterek, bu sayede var olan problemlerin üstünün kapatıldığını kaydetti. Almanya'da Romalarla ilgili fotoğraflarda daha çok kadın ve çocukların medyada yer aldığını bildiren End, "Siyah saç ve siyah gözleri özellikle ön planda" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!