Almanya'da PKK bunalımı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada PKK bunalımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da politika, adli makamlar ve Anayasayı Koruma Dairesi arasında, PKK'ya karşı takınılacak tavır hakkında tam bir belirsizlik bulunduğu öne sürüldü. Der Spiegel, Federal Başsavcılığın, PKK kurmayı Kani Yılmaz ile pazarlık yaptığını iddia etti.

Almanya'nın en ciddi siyasi dergilerinden olan Der Spiegel'de, Alman adli makamları ile PKK kurmayları arasında pazarlık yapıldığı iddia edildi. Aynı derginin haberinde, politika, adli makamlar ve Anayasayı Koruma Dairesi arasında, PKK'ya karşı takınılacak tavır hakkında ciddi bir belirginsizlik ve tartışma olduğu öne sürüldü. Apo'nun sağ kolu olarak tanınan Kani Yılmaz kod adlı 47 yaşındaki Faysal Dunlayıcı'nın duruşmasının çok kısa zamanda ve kamuoyu yaratmadan tamamlanmak istendiğini savunan dergi, başsavcılığın kişinin avukatıyla pazarlık yaptığını iddia etti. Buna göre Yılmaz, daha yargılama başlamadan verilecek cezayı biliyor. Yılmaz'ın duruşmasının kasımda başlayacağı, muhtemelen önümüzdeki yıl ilkbaharda tahliye edileceği öne sürüldü. PKK kararsızlığının önemli bir göstergesi olan Kani Yılmaz olayı, Alman hukuk camiasında da sürpriz olarak algılandığı kaydedildi.

Der Spiegel'in haberine göre, Alman güvenlik makamları arasında PKK anlaşmazlığı sürüyor. Federal Başsavcı Kay Nehm, dairesinin PKK'yı daha ne kadar bir terör örgütü olarak takip edebileceğini düşünüyor. Nehm, daha önce aynı dergiye yaptığı bir açıklamada, ‘‘PKK gelecekte sadece siyasi propaganda ile yetinirse, bu hoşa gitse de gitmese de PKK kurmayları gelecekte artık terör grubu yöneticileri olarak görülemez’’ demişti. Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanther ise 1993'te çıkarılan PKK yasasında ısrarlı tutumunda diretiyor. PKK yasağının kalkmayacağını açıklayan Kanther'in içinde bulunduğumuz ay başında eyalet içişleri bakanlarına gönderdiği bir uyarı mektubunda PKK yasağına harfiyen uyulması, PKK kökenli toplantılara izin verilmemesini istedi.

Dergiye göre, Kanther, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet (NRW) Hükümeti'nden de ardında PKK bulunduğu gerekçesiyle, Köln'de düzenlenen Kürt festivaline izin verilmemesini istedi. Buna rağmen, NRW'li yöneticiler festivale izin verdiler. PKK sembol ve bayraklarının açılmasının yasak olmasına karşın, Köln'deki festivalde PKK sembolleri açıldı, Apo'nun mesajının banttan yayınlanmasına rağmen polis hiçbir girişimde bulunmayıp, yasağın delinmesine seyirci kaldı. ‘‘PKK kurmayları ile yapılan pazarlık ve Köln'deki festival olayı, Alman güvenlik makamları arasındaki kopukluğu gösteriyor. Güvenlik makamları, yaklaşık 9 bin üyeli en büyük aşırı yabancılar grubuna karşı nasıl davranacağını tam bilmiyor’’ denilen dergide, 1995'te bazı önde gelen Bonn'lu yöneticilerin Apo'ya giderek, şiddet eylemlerine son vermesini istedikleri belirtildi. Aynı dönemin Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı'nın eyalet içişleri bakanlarını ziyaret ederek, PKK'ya karşı çekimser davranılmasını istediği öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!