Almanya'da 1 milyon 384 bin seçmen oy kullanacak

Güncelleme Tarihi:

Almanyada 1 milyon 384 bin seçmen oy kullanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 13:23

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya'da yaşayan 1 milyon 384 bin 410 seçmenin Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacağını, seçimleri için yedi bölgede seçim sandıkları kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı


Karslıoğlu, yaptığı açıklamada Almanya genelinde 1 milyon 384 bin 410 seçmen olduğunu belirterek "ancak bu sayının biraz daha artması ihtimali mevcuttur. Zira yurtdışında seçim döneminde oy kullanabilmek için gerekli olan Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlar halen güncellenmektedir. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde yer almanın yolu da yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise konsolosluklarımıza başvurarak adres beyanında bulunmaktır” diye konuştu.


Vatandaşların Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadıklarını ve hangi temsilciliğin görev bölgesinde kayıtlı olduklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinden kontrol etmeleri gerektiğini ifade eden Karslıoğlu, "Seçmen listeleri fiziki ortamda asılmayacak, dolayısıyla vatandaşlarımızın Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadıklarını mutlak surette bahsekonu siteden kontrol etmeleri gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı


Karslıoğlu, Yurtdışı Seçmen Kütüğü'nde kayıtlı olmadığını tespit eden vatandaşların, bağlı bulundukları başkonsolosluğa şahsen müracaat edip "Adres Beyan Formu" doldurarak ya da İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden "Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar İçin Adres Beyan Formu"nu indirdikten sonra nüfus cüzdanlarının önlü arkalı fotokopisiyle bağlı bulundukları Başkonsolosluğa postayla gönderebileceklerini söyledi.


Büyükelçi, "Adres beyanının ardından bahsekonu vatandaşlar Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kaydedilir ve seçmen olarak bulundukları yerlerde oy kullanabilirler. Bu vesileyle, Almanya'da yaşayan ve seçmen niteliğindeki tüm vatandaşlarımıza mümkün olan en kısa sürede adres beyanında bulunmaları çağrısını yineliyorum" dedi.


Bu çerçevede Yurtdışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan vatandaşların 9 Temmuz 2014 TSİ 17.00'ye kadar adres beyanında bulunmaları gerekiyor.


Alman makamlarından oluşabilecek herhangi bir tereddüt ya da sıkıntının söz konusu olmadığını dle getiren Karslıoğlu şunları söyledi:


"Tereddüt söz konusu değildir. Ancak burada önemli olan unsur şudur: Seçimler sırasında seçim düzenlenecek mahallelerin dış güvenliği Alman makamlarınca sağlanacaktır ve Alman makamları, seçimler sırasında kamu düzenine halel gelmemesine büyük önem atfetmektedirler. Ayrıca yurtdışında seçim propagandası yapılmasını da arzu etmemekteler. Esasen, bizim seçim kanunumuz da yurtdışında seçim propagandası yapılmasını yasaklamaktadır. Biz de Alman makamları gibi kamu düzeninin korunmasına azami önem veriyoruz. Bilahare, yurtdışında oy kullanacak vatandaşlarımıza daha detaylı duyurular yaparak yurtdışı seçmenlerin oy kullanmaya gelirken güvenlik önlemlerine azami özen göstermelerini talep edeceğiz. Örneğin bu noktada, seçim mahallerine büyük çanta ve benzeri şeylerle gelinmemesi de güvenlik kontrollerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak suretiyle oy vermesi işlemini hızlandıracaktır.”

Haberin Devamı


Söz konusu dönemde Türk vatandaşların izinlerini geçirmek üzere Türkiye'de bulunacaklarının hatırlatılması üzerine Büyükelçi Karslıoğlu, "Temsilciliklerde oy kullanmanın yanı sıra gümrüklerde oy kullanma uygulaması da devam edecektir. Yani vatandaşlarımız, yurtdışında oy kullanabilecekleri gibi önceden olduğu üzere gümrüklerde de oy kullanma imkanına sahip olabileceklerdir. Oy kullanmayanlara ceza olup olmadığı hususu Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmek olup bu hususta YSK henüz karar vermemiştir” ifadelerini kullandı.


Yedi bölgede seçim sandığı kurulacak


Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde seçim sandıkları kurulacağına işaret
eden Karslıoğlu, "Ağustos 2014'te gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı
seçimi için Almanya'da vatandaşlarımızın oy kullanabilmeleri öncelikle Alman makamlarının iznine tabidir ve resmi izni başvurusunun da seçimlerden en geç iki ay önce yapılmış olması gerekmektedir. Biz başvurumuzu vakitlice ilettik. Bu başvurumuzda, genel seçimlerden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turlu olması ve iki tur arasında da Seçim Kanunu uyarınca 14 gün bulunması zorunluluğundan, ayrıca Almanya'daki seçmen sayısının çokluğundan hareketle seçimlerin Almanya'daki temsilciliklerimizin binaları dışında Alman makamlarının da uygun göreceği fuar alanı ve spor salonları gibi geniş mekanlarda düzenlenmesi talebimizi ilettik. Alman makamları da resmi yanıtlarını 28 Mayıs 2014 tarihinde ilettiler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Almanya'da yaşayan Türk seçmenler için Almanya'da sandık açılmasına onay verdiler” dedi.

Haberin Devamı


Berlin Büyükelçiliği internet sitesinde de duyurulduğu üzere seçim sandıkları, Berlin Başkonsolosluğu görev bölgesindeki seçmenler için Olimpiyat Stadyumu'nda, Hamburg ve Hannover Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Hannover Fuar Merkezi'nde, Düsseldorf ve Köln Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Düsseldorf ISS Dome Salonu'nda, Essen ve Münster Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Essen Fuar Merkezi'nde, Frankfurt ve Mainz Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Fraport Arena Spor Salonu'nda, Münih ve Nürnberg Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Münih Fuar Merkezi'nde, Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için de Karlsruhe Fuar Merkezi'nde kurulacak.

Haberin Devamı


Oy kullanma süresi 4 gün


Yüksek Seçim Kurulu'nun iki tur için de oy verme süresini 4 gün olarak belirlediğini hatırlatan Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu, bu çerçevede yurtdışında sandık açılması öngörülen tarihlerin birinci tur için 31 Temmuz- 3 Ağustos 2014, seçimlerin ikinci tura kalması halinde 17-20 Ağustos 2014 olarak belirlendiğini ve seçim Kanunu çerçevesinde, yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanma
saatlerinin de yerel saatle 08:00 ile 17:00 arası olacağını kaydetti.


Randevuyla oy kullanma


Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşların oy kullanmak için randevu almaları bekleniyor.


Seçmenler, iki zaman dilimine bölünen (08.00-12.30 / 12.30-17.00) oy verme günleri için "SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi"nden istenilen gün ve saat dilimini seçebilecek.

Haberin Devamı


Randevu alma işlemi, 21 Temmuz günü TSİ 08.00'de başlayacak ve 25 Temmuz'da TSİ 17.00'de sona erecek.


Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme gün ve saat aralığı ile oy kullanacakları sandıklar sistem tarafından belirlenecek.


Vatandaşların oy kullanmaya gelirken T.C. Kimlik Numaralarını gösteren nüfus cüzdanlarını ya da pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!