Alman Meclisi'nde kuş gribi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Alman Meclisinde kuş gribi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 13:47

Almanya Federal Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer, kuş gribiyle mücadele kapsamında AB'nin dış sınırlarının daha sıkı şekilde kontrol edilmesini istedi.

Almanya Federal Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer, Federal Meclis'te (Bundestag) yaptığı hükümet açıklamasında, göçmen kuşların Avrupa'nın doğusunda Türkiye, batısında Afrika ülkeleri ve güneyinde İtalya üzerinden geldiklerine işaret ederek, “AB'nin dış sınırlarındaki kontroller artırılmalı” dedi.

Kuş gribi virüsünün insanlardan insana değil, sadece kanatlı hayvanlardan insanlara geçtiğine dikkati çeken Seehofer, bu nedenle vatandaşların ölü hayvanlara dokunmamaları uyarısında bulundu. Seehofer, kuş gribiyle mücadelede en etkili önlemin kanatlı hayvanların kümeslere kapatılması olduğunu ve bu uygulamaya yarından itibaren başlayacaklarını belirterek, kanatlı hayvan pazarlarını da tümüyle yasakladıklarını kaydetti.

İnsanların korunmasından sonra en önemli çabalarının, virüsün göçmen kuşlardan tüketime yönelik kanatlı hayvanlara geçmesini önlemek olduğunu ifade eden Seehofer, bu nedenle göçmen kuşların izlenmesinin ve etkili bir aşı geliştirilmesinin önemine işaret etti. Seehofer, uzmanlarla yaptığı görüşmelerden sonra Almanya'da kuş gribinden ölen başka hayvanların da ortaya çıkacağına inandığını, bu salgın hastalıkla mücadele amacıyla uluslararası alanda toplantılar yapacaklarını belirtti.

Horst Seehofer ayrıca, ekonomik açıdan kayba uğramalarına rağmen bu konuda aklıselim davranan ve alınan önlemleri haklı bulan kanatlı hayvan üreticilerine teşekkür etti. Muhalefetteki Hür Demokrat Parti'den (FDP) Hans-Michael Goldmann ise Rügen adasında ölen hayvanların çoğunun hala açıkta bulunmalarını, turistlerin fotoğraf çekebilmek için bu hayvanların yanlarına kadar gidebilmelerini ve incelemelerin çok uzun sürmesini eleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!