Alışveriş çılgınlarını durduran hap

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş çılgınlarını durduran hap
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

İhtiyaçları olmadığı halde, irade dışı alışveriş yapan ve bu yüzden borçlanan insanlara yardım eli uzanıyor. Amerikan bilim adamları, alışveriş çılgınlarını dizginleyen bir ilaç geliştirdi. California'daki Stanford Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, Citalopram maddesini içeren ilacı, seçtikleri bir pilot bölgede 21 "alışveriş hastası" üzerinde denedi. Bilim adamları, geliştirdikleri ilacın serotonin engelleyici bir gruba dahil olduğunu belirterek, serotonin maddesinin beynin belirli bölgelerinde, trombositlerde ve bağırsaklarda bulunduğunu kaydetti.

Beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan bir madde olan serotoninin, psikolojik hastalıklarda, yemek yeme ve uyuma bozuklukları ile migren ve depresyonda önemli rol oynadığı biliniyor. Deneylerinin başarıyla sonuçlandığını söyleyen bilim adamları, hapı içen bütün hastaların alışveriş isteğinin dizginlendiğini belirttiler.

ABD'de yaklaşık 15 milyon insanın "oniomani" denilen aşırı alışveriş yapma hastası olduğunu belirten bilim adamları, oniomani hastasının sürekli alışveriş yapma isteği duyduğunu ve satın aldığı çoğu eşyaları eve getirdikten sonra paketinden bile çıkartmadığını kaydettiler. Almanya'daki Stuttgart/Hohenheim Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Lucia Reisch, oniomani hastalığının nedenlerinden büyük bir kısmının küçük yaşlarda edinilen kötü psikolojik deneyimler olduğunu kaydetti. Reisch, çocukluğunda ailesi tarafından dikkate alınmadığı veya tam tersi fazla ilgi gördüğü için kendi fikrini söyleyemeyen, duygularını gösteremeyen ve yeteneklerini ortaya çıkaramayan insanların çoğunun oniomani hastası olduğunu kaydetti. Uzmanlar, alışveriş hastalarına, bütün kredi kartlarını iade etmeyi, sadece nakit parayla ödeme yapmayı, indirim sezonlarında çarşıya çıkmamayı, gardıroptaki bütün giysilerin bir listesini çıkararak, bu listeyi hiç yanından ayırmamayı öneriyor. İleri safhalara ulaşmış oniomani hastalarının hemen psikolojik tedavi görmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle başka oniomani hastalarının da dahil olduğu "kendi kendine yardım grupları"nın çok yararlı olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!