Alevilik müfredata alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Alevilik müfredata alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 18:32

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarıyla, Aleviliğin de müfredata alınacağını açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’nda gündemdışı söz alan CHP Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, Muharrem ayı ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, Kerbela’da Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının katledilişinin 1324’üncü yıldönümü olduğunu anımsattı. Yerlikaya, Alevilerin kendilerini İslam’ın özü olarak gördüklerini belirterek, Muharrem ayının anlatılarak halkın bu konuda aydınlatılması gerektiği görüşünü savundu. Yerlikaya, cemevlerinin "sazlı-sözlü mekanlar" olarak bilindiğini de belirterek, Alevilik konusunun Milli Eğitim müfredatında yer alması gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de yaptığı konuşmada, Hz. Hüseyin’in katledilişini "İslam tarihinde acı bir hatıra" olarak değerlendirirken, Muharrem ayının dünyadaki bütün Müslümanlar tarafından matem olarak görüldüğünü anlattı.
Çelik, milli eğitim müfredatında Alevilik konusunun yer alması isteklerini de haklı istekler olarak nitelendirirken, yeniden düzenlenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında Alevilik konusunun da yer alacağını açıkladı. "Alevilik, Bektaşilik, Caferilik, Şiilik nedir, ne değildir çocuklarımıza anlatacağız" diyerek, yeni kitapların basımının bu ay sonunda tamamlanacağını bildirdi. Çelik, kitaplarda Alevilik ile ilgili bölümün Alevilere yazdırılmadığı eleştirileri olduğunu da belirterek, "Hristiyanlıkla ilgili bölümü Hristiyana yazdırmadık, Ortadoksluğu anlatan bölüm için Rum Patriği’ne ’sen yaz’ demedik. İhtisas dediğimiz olay var, bu konuda bakanlıkta uzmanlar var. İşin uzmanlarına yazdırdık" şeklinde konuştu.

Çelik, "Alisiz Alevilik" iddiasıyla ortaya çıkanları da eleştirerek, bunların birleştirici değil, ayrıştırıcı çabalar olduğunu kaydetti.

Hz. Muhammed karikatürlerine de değinen Çelik, bu karikatürlerin yayınlanmasını kötü amaçlı teşebbüs olarak değerlendirdi. Çelik, Müslümanları haksız duruma düşürecek, terörist hale düşürecek davranış ve eylemlerden kaçınılması gerektiğini de vurgulayarak, karikatürlerin yayınlandığı ülkelerin liderlerinin özür dilemesi gerektiğini kaydetti. Çelik, bunun medeniyetler çatışması arzu edenlerin heveslerini kursaklarına bırakması açısından da önemli olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!