Alevilerin Cumhurbaşkanı adayı Seyman

Güncelleme Tarihi:

Alevilerin Cumhurbaşkanı adayı Seyman
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 12:35

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), cumhurbaşkanlığı için Yaşar Seyman’ı aday gösterdi. ABF Genel Başkanı Selahattin Özer, federasyonun Yaşar Seyman’ı, kadın, yazar, siyasetçi, sendikacı kimliği ile Cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini duyurdu. Seyman ise ABF’den öneriyle ilgili bilgi almadığını ancak aday gösterildiğini öğrendiğinde onur duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABF Genel Başkanı Özer, yaptığı yazılı açıklamada, toplumun yarısını oluşturan kadınların, siyasetin karar alma mekanizmalarından dışlandığını ifade etti ve Türkiye’de bir kadın Cumhurbaşkanı olması gerektiğini dile getirdi.

“Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına taşıyan sürece ‘neden’ olarak değil, sistemin ürettiği sonuç olarak bakmak gerekir” yorumunu yapan Özel, Cumhurbaşkanı olarak Yaşar Seyman’ı aday gösterdiklerini açıkladı. Özel “Cumhurbaşkanı’nı halk önermeli ve halk seçmeli” dedi ve şöyle devam etti:

“ABF, şiddete karşı, barışı savunan, adaletsizliğin karşısında, eşitliği ve özgürlüğün mücadelesini veren, atamalarla değil, demokratik yolla seçilmeyi benimseyen, inanç, cinsel, etnik ayrımcılıklara karşı çıkan, emeğin yüceliğine inanan, çevrenin korunmasının, insanın korunması anlamına geldiğini bilen, Yaşar Seyman’ı, kadın, yazar, siyasetçi, sendikacı kimliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin, Cumhurbaşkanı adayı olarak öneriyor.”

Aday gösterilmesini ANKA’ya değerlendiren Seyman, ABF’den öneriyle ilgili bilgi almadığını ancak aday gösterildiğini öğrendiğinde onur duyduğunu söyledi. Alevilerin, bir kadını aday seçerek kendi öğretilerine uygun davrandıklarını belirten Seyman, Alevi vatandaşların bu konuda da kendi sözlerini söylemelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

YAŞAR SEYMAN KİM?

Birgün gazetesinde köşe yazılarına devam eden Seyman, halen Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Ankara ve İç Anadolu Şube Başkanı olarak görev yapıyor.

Seyman, 1991'de Kanada'da toplanan Dünya Kadın Kurultayı'nda Türk-İş’i temsil etti, 1992'de ise Uluslararası Çalışma Örgütü'ne "ilk kadın gözlemci" olarak katıldı. CHP Parti Meclisi ve MKYK üyeliği, SHP ve CHP’de genel başkan yardımcılığı görevlerinde de bulunan Seyman 2001'de Turkish Daily News gazetesi tarafından "Yeni Yüzyılın Kadını" seçildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!