Aleviler için seçmeli din dersi olabilir

Güncelleme Tarihi:

Aleviler için seçmeli din dersi olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 02:05

AİHM’nin zorunlu din dersinin kaldırılması kararına MEB Müşteşarı Yusuf Tekin’den açıklama geldi: “Değişiklik zor görünüyor.” Sunnilerin de rahatsız olduğunu belirten Tekin, “Aleviler için seçmeli din dersi olabilir” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersinin kaldırılması kararını değerlendirdi. Tekin şöyle konuştu: “Anayasa hükmünde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin şu an değiştirilmesi zor gözüküyor. Ancak Sünni Müslümanlar için seçmeli İslam dini ve Aleviler için de seçmeli Alevilik dersi konulması için anayasa değişikliği gerekmez. Böyle bir formül olduğu takdirde zorunlu din dersi de dinler hakkında genel bilgilerin ve ahlâki değerlerin öğretildiği bir ders haline dönüştürülebilir.” Dersin mevcut hâlinden muhafazakâr kesimlerin de rahatsız olduğunu ve dersin içeriğinin yetersiz bulunduğunu ifade eden Tekin, şunları söyledi:

‘DARBECİ KURGUSU’

“12 Eylül darbecileri, ‘Bu dersi koyarsak çocuklarımız terörist olmaz, komünist olmaz, kontrol dışı bir Müslüman çocuk tipolojisi ortaya çıkmaz, itaatkâr, munis bir gençlik yetiştiririz’ deyip dersi koymuşlar. Kaldırılması için farklı alternatifler geliştirilebilir. Farklı dinlerin de okutulup öğretildiği dersler verilebilir. İsteyen öğrenci birini seçer, din dersi de zorunlu olmaya devam eder.”

‘ENDİŞELİYİZ’

Haberin Devamı

“Bu noktada herhangi bir din dersini seçen kişiyi dini tercihini açıklamaya zorlamış olur muyuz endişesi taşıyoruz. Zaten bakanlığın gündeminde şu an bunlar yok. AİHM kararı doğrultusunda gerekli çalışmalar ilgili genel müdürlüğümüz bünyesinde yürütülüyor.”

TEOG’DAN ÇIKMAYACAK

DERSLE ilgili benzer eleştirilerin TEOG sınavları için de geçerli olduğunu vurgulayan Yusuf Tekin, “TEOG’dan din dersinin çıkarılması şu anda gündemimizde yok. Çünkü zorunlu bir dersin bir sınav kapsamında olması gayet doğal. Ancak içeriği ile ilgili tartışmaları çözersek, bu dersin sınav kapsamında olması da tartışılır olmaktan çıkar” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!