Alem ustalığı teknolojiye yenik düştü

Güncelleme Tarihi:

Alem ustalığı teknolojiye yenik düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 11:01

Türk-İslam sanatında cami, medrese, türbe, minare ve şadırvan gibi kubbeli yapıların üzerine yerleştirilen “alem” ustalığı da teknolojiye yenik düştü.

Haberin Devamı

Camilerin minarelerini süsleyen alemlerin fabrikalarda üretilmeye başlamasıyla birlikte alem ustacılığı da kaybolan meslekler kervanına katıldı.

Denizlili 28 yıllık usta Ali Erbek, İslamiyet'in sembolü olan “Alem”i üretenlerin Türkiye genelindeki sayısının 30'u geçmeyeceğini öne sürdü.


Talep olmamasından dolayı atölyelerin bir bir kapandığını belirten Erbek, Denizli'de bu mesleği sürdüren son usta olduğunu söyledi.

Bu mesleği sürdürebilmek için yeni ustaların yetiştirilmesi gerekirken çırak bulmakta güçlük çektiğini anlatan Erbek, “Alemciliği öğretecek kimse bulamıyorum. Gençlerde bu mesleğe karşı bir heves yok. Eskiden alem yapımında onlarca kişi çalışırdık. Şemdi tek başıma kaldım. Bu gibi sanatlara ilgi her geçen gün azalıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçen yıla kadar Fransa, Almanya ve Belçika'ya alem ihraç ettiğini ifade eden Erbek, 50 YTL'den başlayıp, 350 YTL'ye kadar olan düşük fiyatlara rağmen artık sipariş almakta güçlük çektiğini ve satışlarda hareketlilik olmadığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!