Albaya 4 yıl erken emeklilik

Güncelleme Tarihi:

Albaya 4 yıl erken emeklilik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2005 01:56

Bakanlar Kurulu’nun dün TBMM Başkanlığı’na gönderdiği Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısına göre, albayların emeklilik yaş haddi 60’tan 56’ya, yarbaylarınki ise 55’ten 54’e indiriliyor. Uygulama 30 Ağustos’ta başlıyor.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde emeklilik yaşı albaylarda 56, yarbaylarda ise 54 yaşına düşürülürken, askeri hakim ve tabip sınıfı öğretim üyesi olan albay ve yarbayların emeklilik yaşındaki muafiyete de son veriliyor. Böylece hakim ve tabip sınıfı öğretim üyesi olanlar da, diğer albay ve yarbaylarla aynı yaşta emekli olacaklar. Uygulamadan 45 civarında albay ve yarbayın etkileneceği öğrenildi.

Ancak bu değişiklik, hakim ve tabip sınıfındaki öğretim üyesi olan albay ve yarbay dışındakiler zaten bu yaşlardan önce kadrosuzluk nedeniyle emekli oldukları için onların durumunu etkilemeyecek. Uygulama, 30 Ağustos’taki Yüksek Askeri Şura’dan sonra başlayacak. Bakanlar Kurulu’nun dün TBMM Başkanlığı’na gönderdiği Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısına göre, albayların emeklilik yaş haddi 60’dan 56’ya, yarbaylarınki ise 55’ten 54’e indiriliyor.

YASANIN GEREKÇESİ

30 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısının gerekçesinde şöyle deniliyor: ‘Askeri hakim ve tabip sınıfı öğretim üyeleri hakkında özel kanunlardaki hükümler gereğince kadrosuzluk nedeniyle emeklilik işlemi yapılmamakta, bu personel general ve amiraller hariç rütbelerinin yaş haddine kadar hizmete devam etmektedirler. Bu durum personel arasında eşitsizlik ve adaletsizliğe neden olmakta, albay rütbesinde uzun süre bekleyen personel, mesleki motivasyonunu kaybetmekte, aldıkları eğitime uygun kadrolarda istihdam imkanı bulamayan genç ve kaliteli personelin motivasyonu azalmakta ve bu personelden bir kısmı TSK’den ayrılma yolunu seçmektedirler. Genç ve iyi eğitimli personelin uygun kadrolarda etkin olarak istihdamına imkan sağlamak, albay rütbesindeki personelin dinamizmini artırmak maksadıyla albay rütbesinin yaş haddinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulmuştur.’

Askerler istediği için yaptık

MİLLİ
Savunma Bakanı Vecdi Gönül, albay ve yarbayların emeklilik yaşının aşağı çekilmesi talebinin Genelkurmay Başkanlığı’ndan geldiğini söyledi. Gönül, tasarıya ilişkin şu açıklamayı yaptı: ‘Bu konudaki talep bize Genelkurmay Başkanlığı’ndan geldi. Hatta, askeri doktorlarda rahatsızlık yaratınca, ben düzenlemeyi Genelkurmay’a göndererek bir kez daha incelemelerini istedim. Ancak, Genelkurmay düzenlemenin bu şekilde olmasını istedi. Biz de o zaman, konu doğrudan onları ilgilendirdiği için bu konudaki takdirlerine saygı duyduk.’

DOKTORLARI ETKİLER

Düzenlemenin askeri doktorlar dışındaki albayları etkilemeyeceğini de belirten Gönül, ‘Albaylıkta bekleme süresi en fazla 8 yıl. Bu nedenle, terfi edemeyen kurmay albaylar 50-51, sınıf albayları da 53 yaşında emekli oluyor. Askeri doktorlarda ise emeklilik yaşı daha yüksek. Doktor albaylarda emeklilik yaşı 60. Onun için bu düzenleme sadece askeri doktorları etkileyecektir’ diye konuştu. Gönül, emeklilik yaşının yüksek olması nedeniyle askeri doktorlukta üst rütbelerde yığılma olabildiği, Genelkurmay’ın da emeklilik yaşını aşağı çeken düzenlemeyi bu nedenle istemiş olabileceği bilgisini de verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!