Alanlar doldu

Güncelleme Tarihi:

Alanlar doldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 23:50

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’nin birçok kentinde alanlarda şenlik havasında kutlandı. Ankara’da iki ayrı kutlama yapılırken İstanbul’da resmi tören alanı Bakırköy’dü. Sendika başkanları konuşmalarında KHK’larla ihraç edilen kamu çalışanlarına dikkat çekti. İstanbul’da Taksim Meydanı’na girmek isteyen gruplar polisin müdahalesiyle karşılaştı. Taksim, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu ve Bakırköy’de toplam 165 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

ANKARA’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları Kolej Meydanı’nda bir araya geldi. Polis, geceden kutlama alanın etrafını demir barikatlarla çevirirken, alanda ise bomba araması yapıldı. Alana çıkan tüm yollar trafiğe kapatılırken, 4 ayrı yerde kontrol noktaları oluşturuldu. Bu yıl ilk kez kontrol noktalarında metal dedektörlerin yanı sıra X-ray cihazları da kullanıldı. “Diktatör”, “tek adam” gibi kelimelerin geçtiği pankartların alana alınmasına izin verilmedi. Kolej Meydanı’nda halaylar çekildi, sendika temsilcileri de konuşmalar yaptı. ODTÜ ve Ankara Üniversitesi öğrencileri, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin isimleri yazılı dev bir pankart açtı. Ankara’da ikinci kutlamanın adresi Tandoğan Meydanı oldu. Türk-İş’e bağlı sendikalar ile bazı sivil toplum kuruluşları burada kutlama yaptı.

Alanlar doldu


TARAFTARLAR DA KATILDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün İstanbul’daki resmi kutlaması Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirildi. Miting alanına gelenler üç arama noktasından geçerek giriş yaptı. Polis pankartlar üzerindeki yazıları tek tek okuyup görüntüledikten sonra alana sokulmasına izin verdi. Miting alanına 1 Mayıs Komitesi üyeleri de kola kola yürüyerek geldi. DİSK, KESK, HDP, CHP, Beşiktaş Spor Kulübü taraftar grubu Çarşı, Fenerbahçe Spor Kulübü taraftar grubu Sol Açık, Adana Demirspor, Antikapitalist Müslümanlar, TTB, TMMOB, Kaldıraç, Partizan, DİP, EMEK, Eğitim-Sen, Haziran, Halkevleri, Barış İçin Akademisyenler ve çok sayıda sivil toplum örgütü ile vatandaşlar katıldı.

Alanlar doldu


‘1500’ÜN ÜZERİNDE ARKADAŞIMIZ’
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Büyük bir kavganın ardından 1 Mayıs meydanlarındayız. OHAL ilan edildi. Kanun Hükmünde Kararnamelerle yüzbinlerce kamu emekçisini ihraç ettiler. Belediyelere kayyum atadılar. 1500’ün üzerinde emekçi arkadaşımızı işten attılar ve bunların gidebilecekleri bir mahkeme yok” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise “3 binin üzerinde KESK üyesi işten atıldı” diye konuştu. Mitingde üç kişi gözaltına alındı.

Alanlar doldu

Polis, Bakırköy’deki miting alanına giren her pankartı kontrol etti, fotoğrafını çekti.

İSTİKLAL MARŞI KAVGAYI BİTİRDİ
- İzmir’de kutlamanın adresi Alsancak Gündoğdu Meydanı oldu. Pankart ve dövizlerdeki sopa ve boruların alana sokulmayacağını söyleyen polis ile CHP’liler arasında tartışma çıktı. İstiklal Marşı okunmaya başlayınca taraflar saygı duruşuna geçti, böylece tartışma son buldu.

- Bolu’da yağmurun şiddetini artırması üzerine kalabalık ellerindeki pankart ve flamaların altına sığınarak korunmaya çalıştı.

- Gaziantep’te Türkçe ve Kürtçe şarkıların çalındığı alanda işçiler, halay çekip slogan attı.

- 1 Mayıs’ı her yıl Türkiye’nin değişik illerinde düzenleyen Hak-İş Konfederasyonu, bu yılki kutlamalarını Erzurum’da yaptı.

- Kütahya’daki kutlamaya 10 bin kişi katıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!