Akyazı'da eğitime engel muhtar ve velilere soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Akyazıda eğitime engel muhtar ve velilere soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 20:40

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde çocukları okula göndermediği öne sürülen Madenler köyü muhtarı ve bazı öğrenci velileri hakkında soruşturma açıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar, Madenler köyündeki 38 öğrencinin 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı taşıma ihalesini kazanan Refik G. ile köy muhtarı ve bazı vatandaşlar arasında bazı sorunlar çıktığına dair bilgiler aldıklarını söyledi.

Söz konusu sorunlar nedeniyle öğrencilerin bazı dönemlerde okula gönderilmediğini tespit ettiklerini kaydeden Beypınar, İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun öğrenci velilerine bazı sorumluluklar yüklediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Zorunlu Eğitim Kanunu'nda bazı yükümlülükler var. Bu kanuna uymayan kişilere öncelikle uyarı yapılıyor. Uyarıdan sonra para cezası ve daha da ilerisinde hapis cezasına kadar devam ediyor. Veliler çocuklarını bazen okula göndermişler, bazen de göndermemişler. Okula hiç göndermeme durumu söz konusu değil. Aralıklı olarak göndermişler. Şimdi adımlar atıldı, herhangi problem kalmadı. Sorunlar çözüldü. Köy muhtarının taşıma işini yakınının yapması için köy halkına telkinde bulunduğu iddiası var. Bu konuyu da araştırıyoruz. Konu ile ilgili olarak soruşturma açtık. Problem çözüldü. Kaymakamlık olarak gerekli işlemleri yaparak soruşturma açtık.”

Akyazı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Papatya da Madenler köyündeki 38 öğrencinin taşımalı sistemle Dokurcun beldesindeki ilköğretim okuluna gittiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Muhtarın işgüzarlığı. Muhtar taşımalı eğitim ihalesini kazanan araçlarla değil de kardeşinin aracı olsun ve o araçla taşınsın istiyor. Bu zamana kadar boykot gibi bir şey yapmışlar. Cuma günü sorunu büyük ölçüde çözdük. Akyazı Kaymakamımız konuyla ilgili olarak soruşturma açtı. Soruşturma devam ediyor. Muhtar ceza alacak. Çocukların okula devam etmemesiyle ilgili olarak öğrenci velilerine de gerekli soruşturmayı açtık. Öğrencileri kah gönderdiler, kah göndermediler. Böyle de bir durum oldu. Sonuç olarak işin üzerindeyiz. Muhtar için ön inceleme başlatıldı. İnşallah sorunu önümüzdeki hafta çözeceğiz. Çocuklar hafta başından itibaren okula gidecek.”

Çocukların okula gidebilmeleri için gerekli altyapıyı sağladıklarını da ifade eden Papatya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Araçlar okula boş halde gidip geliyordu. Köylü kendi akrabalarının da aracını taşısın istediler. Onun için böyle bir sorun ortaya çıktı. Sistem gereği yapılması gerekenler yapıldı. Öğrenciler okul açıldığından beri bir dönem gittiler, bir dönem gitmediler. Cuma günü öğrencilerin yüzde 80'i okula gitti. Köy muhtarı (Pişman oldum, önümüzdeki hafta durumu düzelteceğim) dedi.”

Madenler köyü muhtarı Ali Der ise öğrencilerin okula gitmemeleri gibi bir sorun olmadığını dile getirerek, “Veliler kendi araçlarıyla öğrencileri taşıyor.
Öyle bir durum söz konusu değil. Hakkımda soruşturma açılsın. Onlar öğrencileri benim okula gönderttirmediğimi zannediyor. Yanlış anlaşılma var. Vatandaşlar kendi araçlarıyla çocuklarını okula gönderiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!