AkÅŸehir Gölü su da tutmuyor

Güncelleme Tarihi:

Akşehir Gölü su da tutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2001 09:50

Nasrettin Hoca'nın 'belki tutar' diyerek maya çaldığı Akşehir Gölü, su da tutmuyor. Kuraklık sonucu başlayan 'kuruma' nedeniyle su seviyesi 1 metrenin altına düştü.

Haberin Devamı

Akşehir İlçe Tarım Müdürü Talat Duman, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Akşehir Gölü`nde çok ciddi boyutlarda su kaybının meydana geldiğini ve kuruma sürecinin başladığını söyledi.

Göldeki su miktarının 400 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe, yüzey genişliğinin de 350 kilometrekareden 30 kilometrekarenin altına düştüğünü anlatan Duman, ortalama 12 metre olan su seviyesinin, yapılan son ölçümlerde 1 metrenin altına indiğinin tespit edildiğini aktardı. Duman, şöyle devam etti:

``Kurumayla birlikte su çekilmesi meydana geldi ve göl çevresinde balçık bir alan oluştu. Su seviyesinin 1 metrenin altına düşmesi yüzünden balıkçılık sona erdi. Eğer önümüzdeki aylarda beklenen yağışlar gerçekleşmezse, göl tamamen kuruyacak. Bölgeye bol yağış düşmesini ve gölün yeniden canlanmasını bekliyoruz.``

Haberin Devamı

Kuruma süreciyle birlikte göldeki ekolojik dengenin bozulduğuna işaret eden Talat Duman, sazan ve tatlı su levreği gibi balık neslininde yok olmaya başladığına dikkati çekti.

HOCA GÖLE MAYA ÇALDI

Akşehir Gölü, mizah ustası Nasrettin Hoca`nın ``umut`` olgusuna yer veren ünlü fıkrasına konu olmuştu.

Nasrettin Hoca`yı göle yoÄŸurt mayası çalarken görenler, ``Hoca bu göl maya tutmaz`` demiÅŸler, Hoca da, ``Ya tutarsa`` karşılığını vererek, insanlara, en olumsuz koÅŸullarda bile umutsuzluÄŸa düşmemeleri mesajını vermiÅŸti.Â


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!