Akşehir Gölü çölle dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Akşehir Gölü çölle dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 13:41

YAĞIŞLARIN yetersizliği ve vahşi sulamaya bağlı olarak yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle kuruyan Akşehir Gölü, artık çölü andırıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, yağışlar mevsim normallerinin üzerinde seyretse bile vahşi sulamanın sürmesi durumunda Akşehir Gölü'nün kurtulamayacağını belirtiyor.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar yılda ortalama 400 ton kerevit, 250 ton sazan ve 150 ton turnanın yakalandığı Akşehir Gölü’nde neredeyse 1 damla su kalmadı. 100'e yakın balık ve kuş türünün yaşadığı göl çevresinde kuraklığa bağlı olarak nüfus da hızla azalıyor. Göl çevdresindeki 70’e yakın köyde balıkçılıkla geçinen 500’ün üzerindeki aile köylerini terkederken, kimi balıkçı aileleri de çareyi hayvancılık ve tarımla uğraşmakta buldu. Bir zamanlar balıkçıların gözdesi Akşehir Gölü'nden geriye kalan arazide hayvanlar otlamaya başladı.

GÖL ARAZİSİNDE HUBUBAT TARIMI BAŞLADI

Artık çobanlık yapan eski balıkçı Mustafa Doğan, “Gölde hiç su kalmadı. Sadece Kayaaltı denilen bölgede çok az su var. 30 yıldır burada yaşıyorum. Göl, her geçen yıl daha çok su kaybetmeye başladı. 5 yıl öncesine kadar buralarda su vardı ve balıkçılık da yapılıyordu. Daha çok sazan ve yılan balığı çıkardı. Kuraklık herşeyi yoketti. Balıkçılar artık başka işlerle ilgileniyorlar” dedi.
45 yıldır göl kıyısında yaşadığını anlatan Mustafa Kadıoğlu (79) ise, “Buralar bizim evin olduğu bölümlere kadar sularla doluydu. Sonra göl çekildi. Göl arazisi, kıraç topraklara döndü. Artık göl topraklarında arpa ve buğday ekiliyor. Bu yıl kurak geçtiği için ekilen ürünlerden de doğru dürüst verim alamadık” diye konuştu.

Haberin Devamı


BİLİNÇSİZ SULAMA GÖLÜ TÜKETTİ

Akşehir Gölü kıyısında kurduğu gölette balık üretimi yapan Özus Çiftliği Sahibi Şefik Özus, yeraltından bilinçsizce çekilen suların gölü bugünkü duruma getirdiğini söyledi. Yıllardır yapılan uyarılara rağmen çiftçinin damla sulama ve yağmurlama yöntemini kullanmadığını anlatan Özus, “Ülkemizde su kaynakları çok hoyratça kullanılıyor. Daha önce 16- 17 metreden su çekiliyordu. Şimdilerde 100 hatta 200 metreye kadar iniliyor. Yeraltı suları boşalınca Akşehir Gölü'nün suları da bu boşluklara çekildi” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar ise, şunları söyledi:
“Akşehir Gölü'nün tamamına yakını kurudu. Yağışlar bundan sonra normal seyretse bile yeraltından hızla ve hoyratça su çekildiği için gölün kurtulması zor görünüyor. Bu nedenle vahşi sulamanın bir an önce önlenmesi ve kontrolsüz su kuyusu açılmasının durdurulması gerekiyor. Ayrıca kamu ve özel kuruluşların tüm planlarını yeniden gözdten geçirip, yörenin hidro-jeolojik özelliği yeniden ele alınmalı. Hiç vakit kaybetmeden acil yönetim planı oluşturulmalı.”

Haberin Devamı


SON UMUT HOCANIN SU MAYASI

35 kilometrekarelik Akşehir Gölü'nün tamamına yakınının kuruması nedeniyle maya çalma töreni bu yıl Özus Çiftliği bünyesindeki gölette gerçekleştirildi. 5 Temmuz 2007'de yapılan geleneksel törene katılan temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir, göle bu yıl ilk kez yoğurtla birlikte su da mayaladı.

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Salih Taner Serin, “Tüm uyarıları rağmen ne yazık ki insanlar suyu israf etmeye devam ediyorlar. Hem kuraklık hem de yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle gölün sadece 4'te birinde az miktarda su kaldı. Buna dikkat çekmek ve kuraklık bilincini uyandırmak için bu yıl ilk kez göle su mayaladık. Umudumuz Hoca'nın mayasında” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!